latinica  ћирилица
25/08/2024 |  18:53 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Uprkos protivljenju Srba, Priština ne odustaje od otvaranja mosta na Ibru (VIDEO)

Priština nastavlja jednostrane poteze – ukinuli su i važenje vozačkih dozvola koje su izdale srpske policijske uprave izmještene iz gradova na Kosovu i Metohiji i traže da budu zamijenjene onima koje izdaju takozvane kosovske institucije. Prema svemu sudeći, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne odustaje ni od otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, uprkos protivljenju Srba i predstavnika međunarodne zajednice.
Most na Ibru (foto: TANЈUG/ Dopisnik KiM) -
Most na Ibru (foto: TANЈUG/ Dopisnik KiM)

Most na Ibru s razlogom je zatvoren, a njegovo nasilno otvaranje predstavljalo bi bezbjednosni rizik za Srbe i cijeli region, ocjenjuju analitičari.

Ukidanje važenja srpskih vozačkih dozvola na Kosmetu još je jedan u nizu jednostranih poteza Prištine kojima Kurti želi da oteža život Srbima u pokrajini i raskine njihove veze sa državom Srbijom, ističu analitičari.

- Mislim da pokušavaju na sve načine da nekako Srbe ili asimiliraju u praktično njihove državljane ili, s druge strane, da oni koji ne žele da to prihvate, da napuste tu teritoriju - izjavio je savjetnik premijera Srbije za nacionalnu bezbjednost Miroslav Bjegović.

Sve je veća zabrinutost i zbog Kurtijevih najava da će otvoriti most na Ibru, što predstavlja veliku bezbjednosnu prijetnju za Srbe na Kosmetu, ali i cijeli region.

- Takav jedan akt bi mogao da proizvede zaista nesagledive posljedice. Pitanje je gdje je granica strpljenja i srpskog naroda. Znate, svakodnevno trpljenje ima granice i to mora neko da bude svjestan, drugo šta to znači za dijalog, nema dijaloga više, to je potpuno jasno - rekao je karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Reagujući na izjavu njemačkog ambasadora u Prištini da o otvaranju mosta na Ibru moraju da se dogovore Zapad i Priština, potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin ističe da Јern Rode nije okupacioni komandant tzv. Kosova, pa da sa balistima dogovara granice velike Albanije. "O Srbima ništa bez Srba, o Srbiji nikada bez Srbije", poručuje Vulin.

U slučaju nasilnog pokušaja otvaranja mosta, poznavaoci situacije očekuju reagovanje KFOR-a, u skladu s Rezolucijom 1244. KFOR je više puta poručio da odluka o otvaranju mosta mora biti donesena u okviru dijaloga i da neće oklijevati da intervenišu.

- Ukoliko bi došlo do zaista nekog pokušaja otvaranja mosta, i to mislim da će to biti kap koja je prelila čašu za KFOR da reaguje i da ne dozvoli jer je to već eskalacija koja govori o direktnoj želji za eskalacijom - napomenuo je Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost.

- KFOR je već svoje rekao i ambasade vodećih zapadnih zemalja su shvatile u čemu je problem i preduzele su vojne aktivnosti da se to ne desi. Ima čime da se prelazi Ibar, stav KFOR-a je da će intervenisati i spriječiti takav razvoj situacije - istakao je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Analitičari ocjenjuju da Kurti sprovodi kontinuirano nasilje, teror i sistemsku diskriminaciju, želeći da Srbiju uvuče u sukob s NATO-om.

- Ono što mi sada očekujemo, bez obzira da li govorimo o mostu na Ibru ili nekim drugim situacijama, jeste da KFOR potpuno obezbijedi sigurnost, i mi vjerujemo da će on obezbijediti sigurnost na Kosovu i Metohiji, a sve ove stvari koje Kurti radi su samo nastavak onoga što on radi - naglasio je predsjednik Centra za bezbjednosnu i međunarodnu politiku Zoran Spasić.

Iz Brisela poručuju da treba izbjegavati jednostrane, nekoordinisane korake i da bi o pitanju otvaranja mosta trebalo da se razgovara u okviru dijaloga.

Analitičari smatraju da je, imajući u vidu da se približavaju izbori, teško očekivati da Kurti odustane od svoje namjere.