latinica  ћирилица
26/08/2024 |  13:53 ⇒ 15:47 | Autor: RTRS

Tužilaštvo potvrdilo: Gojković priveden, Bašević u bjekstvu

Slaven Gojković, bivši v.d. direktora ЈP Šume Srpske, priveden je u akciji policiji, dok se Strahinja Bašević, direktor Šumskog gazdinstva Romanija Sokolac, nalazi u bjekstvu i za njim se intenzivno traga.
Slaven Gojković - Foto: RTRS
Slaven GojkovićFoto: RTRS

Osim Gojkovića, uhapšene su još tri osobe.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu obavještava javnost da se od jutarnjih sati 26.08.2024. godine po naredbi Okružnog suda u Istočnom Sarajevu vrše pretresi na više lokacija, i to na području opštine Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad.

Pretresi se vrše u sklopu istrage Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, a koja se odnosi na nezakonita postupanja odgovornih lica Šuma Republike Srpske, Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac, Šumskog gazdinstva "Sjemeć"Rogatica, Šumskog gazdinstva "Visočnik" Han Pijesak i Šumskog gazdinstva "Panos" Višegrad.

- Osumnjičena lica se terete da su tokom 2020. godine na području opštine Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, i to G. S. kao v.d direktor Šume Republike Srpske, B. S. kao v.d. direktor ŠG "Romanija" Sokolac, L. M. kao v.d. direktor ŠG "Sjemeć" Rogatica, G. Ј. kao v.d. direktor ŠG "Visočnik" Han Pijesak i Č. L. kao v.d. direktor ŠG "Panos" Višegrad, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja kojom prilikom su nanijeli štetu budžetu Republike Srpske i to na način da su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, zloupotrijebivši hitnost navedenu u Naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, iako su znali da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodu, te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije "COVID-19", koja je od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašena na globalnom nivou - navode iz OЈT Istočno Sarajevo.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su prilikom izvršavanja Naredbe Okružnog suda u Istočnom Sarajevu lišili slobode četiri lica sa inicijalima G. S., L. M., G. Ј. i Č. L., dok je lice sa inicijalima B.S. izbjeglo lišenje slobode i za kojim se trenutno intenzivno traga.

- Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je svjesno činjenice da su se u protekla dva dana pojavile informacije u medijima od strane osumnjičenog lica B.S. i koje su očigledno iskorištene da bi se izbjeglo lišenje slobode. Na osnovu ovih činjenica je formiran poseban predmet u kojem će se istražiti da li je došlo do ugrožavanja istrage i eventualnog procesuiranja počinilaca - navedeno je u saopštenju.

Ova akcija je jedna od mnogih koja se provode u sklopu Akcionog plana za borbu protiv korupcije Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu će nastaviti da blagovremeno, tačno i precizno obavještava javnost o preduzetim mjerama i radnjama u ovom predmetu", dodaje se u saopštenju.