latinica  ћирилица
27/08/2024 |  08:12 | Autor: SRNA

Povoljni uslovi za vožnju

Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija redovno uz povoljne uslove za vožnju.
Putevi - Foto: RTRS
PuteviFoto: RTRS

Na dionicama u usjecima iz Auto-moto saveza Republike Srpske skreće se pažnja vozačima na moguće odrone, a na putevima na kojima se izvode radovi obavezno je poštovanje privremene signalizacije koja reguliše saobraćaj.

- Vozačima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu - upozorava AMS.

Zbog radova na izgradnji mosta na regionalnom putu Razboj-Rudanka do 27. septembra dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja za prelaz transportera i teške mehanizacije.

Na magistralnom putu Donja Bukovica-Vršani i Vršani-Bijeljina izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog sanacije puta. Saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog izvođenja minerskih radova na magistralnom putu Sarajevo-Foča, dionica Trnovo-Miljevina, u kanjonu rijeke Bistrice, dolaziće do povremene obustave saobraćaja u vremenu između 7.00 i 16.00 časova, u trajanju od dva puta po pet do sedam minuta.

Radi postavljanja rasvjete u tunelima "Cera 3" i "Strogonik", na magistralnom putu Brodar-Višegrad, kao i na dionici magistralnog puta Međeđa-Brodar u tunelu Kotva 2, također zbog postvljanja rasvjete, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog miniranja terena do 8.1 oktobra dolaziće do povrmene obustave saobraćaja na dionici regionalnoag puta Doboj-Modriča u mjestu Kostajnica, grad Doboj. Saobraćaj reguliše privremeno postavljena saobraćajna signalizacija.

Na dionici magistralnog puta Brodar - granica Republika Srpska/Srbija /Rudo 1/ u tunelu Trgovišta, izmijenjen je režim saobraćaja zbog izvođenja radova na postavljanju rasvjete.

Zbog radova na postavljanju rasvjete u tunelu "Sijeračke stijene", izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Dobro Polje - Miljevina uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova na rehabilitaciji dionice magistralnog puta Han Pijesak 2 – Sokolac, izmijenjen je režim saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje - Miljevina, saobraćaj se odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog oštećenja mosta na dionici magistralnog puta Sastavci-Ustiprača saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom. Saobraćaj reguliše privremeno postavljena saobraćajna signalizacija, a brzina kretanja vozila ograničena je na 30 kilometara na čas. Na mostu se zabranjuje saobraćaj za vozila čija dozvoljena masa prelazi 30 tona.

Zbog rekonstrukcije na dionici magistralnog puta Brod na Drini /Foča/ - Hum /Šćepan Polje/, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta na Koridoru "Pet ce" od mosta Rudanka /uključujući most/ do tunela Putnikovo brdo 2, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka-Doboj.

Na regionalnom putu Razboj–Rudanka, na lokaciji prevoj Ljeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Јelaha.

Zbog izvođenja radova na rehabilitaciji magistralnog puta Gradiška – Nova Topola – Klašnice, i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice 1-Nova Topola izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška - Nova Topola i Čatrnja-Gradiška, takođe je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik - Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji. Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran - Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje - Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja. Navedena zabrana saobraćaja ne odnosi na vozila RiTE "Ugljevik".

Izmjena odvijanja saobraćaja na regionalnom putu Teslić 3 - granica Republika Srpska/FBiH /Podjezera/ zbog rekonstrukcije vodovodnog cjevovoda.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Na regionalnom putu Priboj - granica Republika srpska/FBiH /Šibošnica/, dionica Mačkovac-Piperi zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna vozila zbog oštećenja mosta u Mačkovcu.

Od 2. juna na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na dionici magistralnog puta Klašnice 2 - Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničkim udarima predmetni nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.

Na Mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar - granica Republika Srpska/Srbija /Rudo/ zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U FBiH za danas su planirani radovi na održavanju ventilatora u tunelu Karaula, na magistralnom putu Olovo-Kladanj, zbog čega će se u vremenu od 8.00 do 16.00 časova saobraćati usporeno, uz 10-minutne obustave saobraćaja.

Zbog aktuelnih radova izdvajaju se i magistralni puteve: Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, foča-Ustikolina i Olovo-Semizovac.

Na graničnom prelazu Gradiška duže se čeka na izlazu iz BiH dok na ostalim prelazima nema dužih zadržavanja.

Do kraja avgusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac /na putu Gacko-Nikšić/.

Na graničnom prelazu Karakaj /kod Zvornika/ zabranjen je saobraćaj za vozila preko pet tona najveće dozvoljene mase. Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na novi Most "Bratoljub" u Bratuncu i na graničnom prelazu Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak.