latinica  ћирилица
27/08/2024 |  11:27 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Konferencija "Materijali bez granica"

Treću godinu za redom Studijski program hemija Prirodno-matematičkog fakulteta organizuje konferenciju "Materijali bez granica".

Učesnici su učenici uzrasta između 13-18 godina , a teme prezentacija su iz oblasti hemije, fizike, materijala ili interdisciplinarnih oblasti koje uključuju i informatiku.

Volja profesora u afirmaciji prirodnih nauka primarna je da učini da osnovce i srednjoškolce zainteresuje za fundamentalne nauke i istraživanje.

Ove godine u finalu je šest ekipa iz četiri grada: Banjaluke, Gradiške, Prijedora i Laktaša.

Prirodni materijali su bogatstvo o kojem trebamo više da učimo i istražujemo, kaže profesor hemije PMF-a, Suzana Gotovac Atlagić

- Cilj ovog našeg programa jeste da zainteresujemo učenike i nastavnike za ove teme i podizanje vrijednosti naših sirovina, ja preferiram nanotehnlogiju koja je moja specijalnost -navela je ona.

Radoslav Diklić dekan Prirodno-matematičkog fakulteta UNIBL ističe da na ovaj način animiraju studente završnih razreda osnovne i srednje škole sa temama, koji u suštini izlažu svoje radove koje komisija na kraju vrednuje.

Јedan od pozitivnih primjera jeste upravo studijski program hemije koji aktivno učestvuje u promociji ove, ali i drugih prurodnih nauka i čini da budući studenti izaberu upravo neki od studijskih programa na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Resorni ministar i rektor banjalučkog univerziteta saglasni su da bi se i drugi studijski programi mogli ugledati na ovaj, kada je u pitanju rad sa učenicima i studentima

- Ako na takav način možemo približiti hemiju, zašto ne i na isti način ne učestvovati u projektima i za neke druge studijske programe - rekao je Radoslav Gajanin dekan UNIBL.

Smatra da je ovo pravi način, dodaje Željko Budimir ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, da se klincima od 13 do 18 godina vi raspravljate i uvodite ih u mala istraživanja koja će oni prezentovati.

- O da li se to odrazilo na upis studenata? Pa pogledate, hemija za razliku od drugih fundamentalnih nauka, nema probleme ovog tipa sa malim brojem upisanih studenata - dodao je Budimir.

Studijski program hemija, Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, zajedno sa učenicima i studentima učestvuje na mnogim međunarodnim prestižnim takmičenjima, a prošle godine iz Holandije vratili su se sa osvojenom nagradom za najbolju prezentaciju.