latinica  ћирилица
27/08/2024 |  13:15 ⇒ 13:26 | Autor: RTRS

Ljepojević: Istinom se suprotstaviti reviziji istorije

Tragično je da herojski i stradalnički srpski narod, koji je samo u Јasenovcu pretrpio najbrutalniji genocid koji ljudska civilizacija poznaje, bude sada proglašavan genocidnim, izjavio je autor knjige "Kraj bala vampira" Milan Ljepojević.
Promocija knjige "Kraj bala vampira" - Foto: RTRS
Promocija knjige "Kraj bala vampira"Foto: RTRS

Ljepojević je na promociji svoje knjige "Kraj bala vampira" u Kulturnom centru Banski dvor poručio da "Srbi treba da svjetskoj civilizaciji, a prije svega sami sebi, prezentuju istinu koja je na strani ovog naroda".

- U cijelom 20. vijeku istorija se Srbima pokušavala pisati u Beču i slala nam se ta falsifikovana istorija da je učimo. Faktički, ona Srbe ne predstavlja kao heroje, patriote i stradalnike, već kao agresore, što nije tačno - naveo je Ljepojević.

U knjizi je analizirano srpsko stradanje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine i genocid nad Srbima, predstavljena su dešavanja od 1992. do 1995. godine na području Srebrenice na osnovu izvještaja Međunarodne komisije za Srebrenicu koju je predvodio profesor Gideon Grajf, svjedočanstva o NATO bombardovanju Republike Srpske 1995. godine i Savezne Republike Јugoslavije 1999. godine.

- Kada se poredaju ta četiri dešavanja jasno se dolazi do vrlo preciznog i jasnog odgovora ko je agresor i napadač, a ko je žrtva. Ko je zločinac, a ko nevina žrtva. Zločinci su njemački nacisti, hrvatske ustaše, hrvatsko cvijeće – Bošnjaci i muslimani i NATO agresori, a žrtve su Srbi i srpski narod - naglasio je Ljepojević.

Prema riječima recenzenta Saše Mićina knjiga "Kraj bala vampira" predstavlja retrospektivu zločina nad srpskim narodom u kratkom vremenskom periodu, pri čemu je taj isti narod optužen za genocid.

- U svijetu je očigledno prisutna revizija istorije. Velika vrijednost ove knjige je to da se ništa ne zaboravi. Proći će vrijeme, doći će nove generacije i ono što je naša obaveza jeste da istina ostane uvijek na površini. Ako ništa, do sada smo naučili da ta zapadna demokratija pokušava da istoriju kroji na svoj način, a onda na bazi toga da nam kroji i način života - istakao je Mićin.