latinica  ћирилица
27/08/2024 |  11:30 | Autor: Agencije

Porast nivoa Tihog okeana premašuje globalni prosjek

Porast nivoa Tihog okeana premašuje globalni prosjek, što ugrožava pojedine ostrvske države, pokazuje izvještaj Svjetske meteorološke organizacije.
Okean (Foto: ilustracija/EPA/NIC BOTHMA) -
Okean (Foto: ilustracija/EPA/NIC BOTHMA)

U izvještaju je navedeno da nivo vode raste jer visoke temperature izazvane kontinuiranim sagorijevanjem fosilnih goriva tope lednike, prenosi Rojters.

- Ljudske aktivnosti su oslabile kapacitet okeana da nas održi i zaštiti i podizanjem nivoa okean postaje rastuća prijetnja - izjavila je generalna sekretarka SMO Selest Saulo.

Porast nivoa okena već je doveo do povećanja učestalosti poplava, koje su posebno česte na ostrvima kao što su Kukova ostrva i Francuska Polinezija.

Oko 34 prirodne nepogode poput oluje i poplava prijavljene su u pacifičkom regionu 2023. godine, što je rezultiralo sa više od 200 smrtnih slučajeva, navodi se u izvještaju SMO i dodaje da samo trećina malih ostrvskih država ima sisteme ranog upozorenja.

Saulo je navela da je uticaj porasta nivoa vode na pacifička ostrva nesrazmjerno visok, jer je njihova prosječna nadmorska visina samo metar ili dva iznad nivoa mora.

Ministar spoljnih poslova Tuvalua, države u Okeaniji, je 2021. godine održao govor na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija dok je stajao do koljena u morskoj vodi, kako bi podigao svijest o opasnostima klimatskih promjena.