latinica  ћирилица
27/08/2024 |  13:06 ⇒ 13:08 | Autor: TANЈUG

Zakerberg priznao: Bajdenova administracija tražila da cenzurišemo

Glavni izvršni direktor kompanije Meta Mark Zakerberg izjavio je danas da žali što se ta kompanija povinovala pod pritiskom administracije američkog predsjednika DŽoa Bajdena da cenzuriše sadržaj na društvenim platforama.
Mark Zakerberg (Foto: EPA-EFE/TASOS KATOPODIS) -
Mark Zakerberg (Foto: EPA-EFE/TASOS KATOPODIS)

Zakerberg je u pismu američkom Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma, kao odgovor na istragu o moderiranju sadržaja na onlajn platformama, detaljno opisao kako su se visoki zvaničnici administracije oslanjali na kompaniju da cenzurišu određene objave o kovidu-19.

- Vjerujem da je pritisak vlade bio pogrešan i žalim što nismo bili otvorenije o tome. Vjerujem da ne bi trebalo da kompromitujemo naše standarde sadržaja zbog pritiska bilo koje administracije u bilo kom pravcu - naveo je Zakerberg i dodao da sljedeći put na to neće pristati.

On je takođe rekao da mu je žao što je Meta cenzurisala sadržaj u vezi sa izvještavanjem Njujork posta o sinu predsjednika SAD, Hanteru Bajdenu, uoči izbora 2020. godine. Republikanci predvođeni predstavnikom Ohaja DŽimom DŽordanom, pozdravili su Zakerbergovo pismo, nazvavši ga "velikom pobjedom za slobodu govora".

DŽordan je tvrdio da je Bajdenova administracija neopravdano vršila pritisak na platforme društvenih medija da uklone sadržaj o temama od korona virusa do Hantera Bajdena.