latinica  ћирилица
27/08/2024 |  17:35 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Satler: Od marta nisu ostvareni pomaci u realizaciji evropskih reformi

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler izjavio je danas u Sarajevu da od marta i odluke o otvaranju pristupnih pregovora u BiH nije bilo istinskih pomaka u realizaciji evropskih reformi, te da nisu usvojeni zakoni potrebni za realizaciju narednih koraka.
Јohan Satler (Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR) -
Јohan Satler (Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

Satler je nakon sastanka sa članovima Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH rekao da je ostalo neriješeno i nekoliko pitanja koja se tiču usaglašavanja Plana rasta, te apelovao da domaće vlasti urade ono što je potrebno.

On je dodao da EU zaista ozbiljno misli o procesu proširenja, te da je u BiH urađeno dosta dobrih stvari ako se napravi poređenje od prije pet godina do danas.

Satler je naveo da je imao priliku da vidi realizaciju pokrenutih projekata, poput izgradnje Koridora "Pet ce" i drugih značajnih programa čija realizacija je završena ili je u toku.

Odlazeći šef Delegacije EU je podsjetio da je BiH prije dvije godine postala punopravna članica Evropskog mehanizma Civilne zaštite, što je jedan od događaja koji je ostao pomalo u sjeni navedenih velikih iskoraka, iako je i te kako bitan.

Satler je pomenuo i ovogodišnje smanjenje za 30 odsto troškove rominga sa zemljama EU, te očekivano dodatno smanjenje iduće godine za 20 odsto, da bi troškovi bili nula odsto 2027. godine, što će direktno osjetiti građani BiH.