latinica  ћирилица
28/08/2024 |  14:12 ⇒ 14:12 | Autor: RTRS

CIK BiH započeo edukativnu kampanju birača

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine započela je edukativnu kampanju birača u Bosni i Hercegovini.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

- Prvi događaj pod nazivom "Korak bliže ka boljem razumijevanju izbora: Simulacija glasanja za žene" održan je u Banjaluci za korisnice ženskih udruženja na području ovog grada - saopšteno je iz CIK-a BiH.

Kako se u saopštenju dodaje, simulacija je organizovana s ciljem praktične demonstracije novih zakonskih izmjena u postupku glasanja te motivisanja korisnica za aktivnije učestvovanje u izbornom procesu.

- Edukacija birača će se nastaviti u Bijeljini, Mostaru i Sarajevu, gdje će obuhvatiti različite ciljne grupe s ciljem da se izborni proces približi svim građanima. Centralna izborna komisija BiH posebno se fokusira na marginalizovane grupe, uključujući romsku populaciju, osobe s invaliditetom, žene iz ranjivih kategorija i mlade ljude, s namjerom da ih dodatno uključi i motiviše za aktivnije učestvovanje na izborima. Osim terenskih aktivnosti, na društvenim mrežama Centralne izborne komisije BiH biće dostupni edukativni video materijali, infografike i drugi vizualni sadržaji, koji će biti korisni građanima unutar i izvan BiH.
Ova kampanja se provodi uz podršku Misije OSCE-a i USAID-a - dodaje se u saopšptenju.