latinica  ћирилица
28/08/2024 |  18:04 ⇒ 18:13 | Autor: TANЈUG

Počinje filmski festival u Veneciji

Film "Sok od buba" Tima Bartona, otvoriće večeras 81. Međunarodni filmski festival u Veneciji, dok će počasnog Zlatnog lava dobiti američka glumica Sigurni Viver.
Filmski festival u Veneciji (foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI) -
Filmski festival u Veneciji (foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Na crvenom tepihu Mostre očekuju se zvijezde poput Anđeline DŽoli, Lejdi Gage, Breda Pita, DŽordža Klunija i Nikol Kidman.

Ukupno 21 film biće u konkurenciji za prestižnog Zlatnog lava za najbolji film.

Јedan od filmova koji će biti premijerno prikazan je i "DŽoker: Ludilo u dvoje" Toda Filipsa, koji se vraća iza kamere za nastavak "DŽokera", sa Hoakinom Feniksom u glavnoj ulozi, ovog puta uz Lejdi Gagu.

U konkurenciji je i ostvarenje "Marija" u kojem Anđelina DŽoli glumi slavnu Mariju Kalas tokom posljednjih dana njenog života u Parizu.

Kluni i Pit će predstaviti van konkurencije film "Vukovi" DŽona Votsa.

U konkurenciji je i ostvarenje "Soba pored", novi film španskog reditelja Pedra Almodovara i prvi snimljen na engleskom u Njujorku, u kojem glume Tilda Svinton, DŽulijana Mur i DŽon Turturo.

Australijska zvijezda Nikol Kidman igra glavnu ulogu u "Bejbigerl" Haline Reijn, a britanski glumac DŽud Lou u filmu "Red", Australijanca DŽastina Kurzela, koji će takođe biti prikazani na festivalu.

U trci za glavnu nagradu su i tri francuska i pet italijanskih filmova.

Predsjednica žirija ove godine je francuska glumica Izabel Iper.

Prošlogodišnji dobitnik Zlatnog lava je film "Јadna stvorenja" grčkog reditelja Јorgosa Lantimosa sa Emom Stoun u glavnoj ulozi.

Filmski festival u Veneciji, 81. po redu, trajaće do 7. septembra i smatra se jednim od vodećih evropskih filmskih festivala uz festivale u Kanu i Berlinu.