latinica  ћирилица
28/08/2024 |  18:32 ⇒ 29/08/2024 | 08:26 | Autor: RTRS

Pad helikoptera OS BiH otvorio staro pitanje - koliko su ispravne i kvalitetne letjelice? (VIDEO)

Helikopter Oružanih snaga BiH srušio se u Јablaničko jezero. Izbjegnuta je tragedija jer se četvoročlana posada spasila i nisu životno ugroženi. Utvrđuju se uzrok pada. Letjelica je bila angažovana na generalnoj probi za vježbu sa Civilnom zaštitom Konjic.
Helikopter Oružanih snaga BiH (foto: ustupljena fotografija) -
Helikopter Oružanih snaga BiH (foto: ustupljena fotografija)

Slično se dešavalo i ranije sa letjelicama Oružanih snaga pa se nakon svega otvaraju stara pitanja- da li imaju kvalitetnu helikoptersku flotu? Da li najnoviji incident potvrđuje da odbijanje pomoći helikoptera iz Srbije u gašenju požara nije ništa drugo nego nerazuman potez političkog Sarajeva i neozbiljna politizacija ozbiljne situacije?

Helikopter Oružanih snaga BiH jutros je pao u Јablaničko jezero. Četiri člana posade – pilot, kopilot, tehničar- letač i specijalista službe traganja i spasavanja preživjeli su pad. Očevici kažu da je bilo strašno.

U Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara kažu da je helikopter zakačio za dalekovodne žice, ipak uviđaj je u toku pa se i tačan uzrok pada utvrđuje.

- Naš helikopter zakačio je žicu dalekovoda. Dvije je presjekao treća ga je oborila. Na svu sreću brzom reakcijom članova posade i civilne zaštite i pripadnika Oružanih snaga koji su čamcima došli sve je dobro prošlo. Sve se dešavalo u 40 sekundi da je bila koja sekunda kasnije pitanje je šta bi se desilo - rekao je Zukan Helez ministar odbrane u SM BiH.

Aleksandar Goganović zamjenik ministra odbrane u SM BiH rekao je da je jedan pripadnik posade tražio pomoć.

- Tri nisu. I to je najvažnije da nije stradalih bilo. Јer helikopteri će se kupiti novi,a ljudski životi se ne mogu nadomjestiti - dodao je on.

Šta bi još trebalo da se desi da se političko Sarajevo ne oglušuje na upozorenja iz Republike Srpske na dotrajalost helikoptera Oružanih snaga ? Šta bi još trebalo da se desi da pomoć koja je nuđena iz Srbije u gašenju požara bude shvaćena kao pružena ruka spasa, a ne politizacija situacije, što federalni političari pokušavaju da prikažu i jeftino se dodvore svojim biračima?

- Mi vam nudimo da vam završimo autoput , nemate autoput , ajde da vam pomognemo, nećete, ne valja. … Molimo vas da vam damo najsavremeniji helikopter za gašenje požara ne kažete imamo mi .. pa nemate .. molimo vas davam pomognemo nećete da vam pomognemo - kaže Aleksandar Vulin potpredsjednik Vlade Srbije.

Ne samo da je Srbija htjela da pomogne u gašenju požara, već posjeduje helikoptere koji su mnogo savremeniji za ove namjene za razliku i od onih ispravnih Oružanih snaga BiH. Sjeverna Makedonija je prihvatila pomoć komšija.

- Oni su sa velikim zadovoljstvom to prihvatili čim su čuli te naše tehničke karakteristike ovog helikoptera zato što je takav da može da nosi pet tona pet tona vode je velika količina - rekao je ranije Ivica Dačić ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Helikopter Oružanih snaga nosi maksimalno 910 litara što je neuporedivo manje. Ovo nije prvi put da je flota Oružanih snaga BiH na ovakav način ostala bez helikoptera. Podsjećamo da je u Visokom prije dvije godine pao helikopter. Takođe, u februaru 2012. usljed velikih snjegova desila se slična situacija u Kalinoviku. Nakon što je Helikopterski servis Republike Srpske 20 dana spasavao ljude i izvršio skoro 300 evakuacija, tada pod pritiskom federalnih političara u akciju se uključila i jedna letjelica Oružanih snaga. U helikopteru koji je tada zbog neispravnosti pao bila je i ekipa Federalne televizije. Ljudskih žrtava nije bilo.

I ovaj put na svu sreću u Konjicu je izbjegnuta tragedija. Nadati se da će ovo biti upozorenje i glasan alarm za političko Sarajevo da jeftini pokušaji dokazivanja patriotizma preko leđa građana mogu skupo da koštaju.