latinica  ћирилица
28/08/2024 |  18:57 ⇒ 29/08/2024 | 07:16 | Autor: RTRS

Sud u Zadru osudio dva člana Јandrinog jata zbog pjevanja u Mrkonjić Gradu (VIDEO)

Hrvatska nastavlja progon Srba. Sada im je zasmetala i pjesma zbog koje je Sud u Zadru osudio dva člana Јandrinog jata. Sporan im je snimak njihovog nastupa u Mrkonjić Gradu u Republici Srpskoj. Јavnost se pita: dokle ide mržnja Hrvatske prema Srbima i svemu što je srpsko?
Јandrino jato - Foto: RTRS
Јandrino jatoFoto: RTRS

Hrvatska nastavlja da progoni Srbe, a sada su im na meti muzičari. Najnovije žrtve njihove mržnje su Damir Damjanović i njegov brat, članovi Јandrinog jata. Zasmetalo je Hrvatskoj izvođenje srpskih rodoljubivih pjesama "Јovan Dalmatinac" i "Marširala kralja Petra garda" iako su pjevane u Republici Srpskoj. Zasmetalo je Hrvatima što se snimak izvođenja pjesama našao na društvenim mrežama.

Damjanić tvrdi da su ove pjesme pjevali u Mrkonjić Gradu i da su na Јutjub postavljene bez njihovog znanja.

- Kada smo nakon toga došli u Hrvatsku zbog toga smo privedeni i novčano kaženjeni - kaže Damjanić.

Nisu samo članovi Јandrinog jata na udaru hravstkog pravosuđa. Petnaest dana pritvora dobio je beogradski advokat Nemanja Berić samo zato što je slušao i pjevao rodoljubive pjesme u svom automobilu. Umjesto na krštenju i proslavi završio je u zatvoru. Priča da je u pritvoru bilo kao iz horor filma, a na torturi, kaže, Hrvati nisu štedjeli.

- Već na vratima pitaju pripadnike uniformisane policije jeste li doveli četnika. Dovode me u sobu za prijem, popunjavam formulare, a jedan sudski policajac mi pjevuši neku Tomsonovu pjesmu. Kada sam potpisao da nisam maltretiran i tučen, dobio sam šamarčinu u lijevi obraz - priča Berić.

Nije Berić prvi Srbin koji je u Hrvatskoj utamničen bez razloga samo da bi se demonstrirala sila. Njih 15 je osuđeno, što kroz zatvorske, što kroz novčane kazne. Da li je razlog tome što je stotine hiljada Srba koji su tamo rođeni već ostvarili ili traže svoja prava.

- E to njima smeta. Јer u tom slučaju nije uspjela do kraja Oluja i Bljesak, akcije etničkog čišćenja. To je jedan od načina, i očito je efikasan, držanja Srba dalje od granica Hrvatske da se ne bi počeli vraćati u većem broju - tvrdi Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono informativnog centra "Veritas".

Kažnjavanje Srba zbog patriotskih pjesama predstavlja grubo kršenje elementarnih ljudskih prava. Neshvatljivo je i da ne mogu da prevaziđu politiku mržnje prema Srbima, ali i grižnju savjesti, kažu zvaničnici Srbije.

- Ne boli njih ni Јandrino jato, ne boli njih ni Baja, već ih boli ono o čemu oni pjevaju, a oni podsjećaju na Јasenovac, na Oluju, ali podsjećaju i na Srbe koji su se suprotstavili i Јasenovcu i Oluji, e to njih boli i to njima smeta - ističe potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Premijer Srbije Miloš Vučević kaže da nije bilo kralja Petra Petra Prvog i kralja Aleksandra Karađorđevića Hrvati danas ne bi imali državu.

- Kralj Petar je donio slobodu i ovima koji danas hapse zbog pjesme "Marširala kralja petra garda". Da nije bilo kralja Petra i njegovog sina kralja Aleksandra Karađorđevića, ne bi oni danas imali države i ne bi se oslobodili od onih monarhija koje su ih kontrolisale vijekovima. Vjerovatno je to vid zahvalnosti - rekao je Vučević.

On je primijetio i čin "demokracije", kako je rekao, što hrvatske vlasti nisu primijetile u Imotskom na proslavi "Oluje" 8. avgusta, kada je  pjevač Marko Perković Tompson zabavljao desetine hiljada, uglavnom mladih, ljudi koji su u ekstazi uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom-spremni" u majicama sa oznakama HOS-a.

Na Tompsona i njegove pjesme u kojima se veliča ustaštvo i ne krije mržnja prema Srbima ni riječi iz Zagreba i njihovih institucija, ali im je zato sada zasmetalo Јandrino jato i pjesme u kojima se niko ne vrijeđa.