latinica  ћирилица
28/08/2024 |  22:21 | Autor: SRNA

Milanović: U BiH se ništa nije promijenilo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je kako se u BiH ništa nije promijenilo kada je riječ o položaju Hrvata, te da što se tiče Hrvatske ne vidi razlog zašto ne bi priznala palestinsku državu.
Zoran Milanović (foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Zoran Milanović (foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

- Hrvati ne samo da ne mogu birati svoje predstavnike, nego uopšte nije nije jasno kada će i hoće li ih moći da biraju. Hrvatska ne koristi instrumente koje ima kao država, a to su članstvo u EU i NATO-u, da bi postigla svoje ciljeve i zaštitila svoje interese - rekao je Milanović.

Milanović je naveo i da je niz država priznalo Palestinu, pa i neke bivše jugoslovenske zemlje, a da Hrvatska ćuti, saopšteno je iz Milanovićevog kabineta.

- Za mene je priznanje Palestine moralno pitanje i nema apsolutno nikakvog razloga i opravdanja da se palestinskom narodu ne prizna pravo na državu. Zašto Hrvatska ćuti - rekao je Milanović.

Više od 140 od 193 zemlje članice UN priznaju Palestinu kao suverenu državu, a u je to učinila i Slovenija.

Milanović je ponovio i svoj stav o ratu u Ukrajini, odnosno da Hrvatska može pomagati humanitarno i opremom, ali da se ne smije direktno uključivati u sukob, prenose hrvatski mediji.

- Radio sam sve i radiću ubuduće da se onemogući bilo kakav angažman hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini na bilo koji način, uključujući i učešće u centrima za obuku - rekao je Milanović.