latinica  ћирилица
28/08/2024 |  21:25 ⇒ 29/08/2024 | 08:55 | Autor: SRNA

Vučić: Sa Makronom o važnim pitanjima za Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će veoma važna pitanja za zemlju biti tema susreta sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji sutra dolazi, naglasivši da se još razgovara o kupovini aviona "rafal".
Vučić-Makron (foto:buducnostsrbijeav) -
Vučić-Makron (foto:buducnostsrbijeav)

Vučić je rekao da još nije sve završeno kada je riječ o vojno-tehničkoj saradnji i kupovini aviona "rafal", te da postoji jedna stvar oko koje nema saglasnosti.

- Nije to više pitanje cijene, to je pitanje određenih garancija. Ako to uspijemo da rešimo, biće u redu - izjavio je Vučić za RTS.

On je naveo da bi to bila velika stvar za Srbiju jer bi to značilo veliki napredak u borbenoj gotovosti i vojnoj moći, sigurnosti ove zemlje.

- Mi nigdje ne izazivamo probleme, niti to planiramo. Ovo je ogroman signal povjerenja između Francuske i Srbije. Želimo samo da sačuvamo svoju zemlju, ali time bi Srbija bila mnogostruko jača - rekao je Vučić.

On je naveo da nakon Makronove posjete planira da ide u Prag gdje će učestvovati na važnom panelu i razgovarati sa češkim predsjednikom Petrom Pavelom, ali i Ursulom fon der Lajen, Miroslavom Lajčakom, Vladimirom Bilčikom i svima koji, kaže, odlučuju o regionalnim pitanjima na različite načine.

- Što se mene tiče u fokusu će biti Srbija. Јa se bavim samo njenim napretkom, a ostalo prepuštam njima. Oni to bolje znaju - dodao je Vučić.

Na pitanje da li očekuje da se situacija u vezi sa mostom na Ibru u Kosovskoj Mitrovici promijeni poslije sutrašnje posjete Makrona, Vučić je odgovorio da su stavovi Francuske, SAD i drugih čvrsti kada je riječ o tome.

Govoreći o današnjem sastanku sa naučnicima iz različitih oblasti o iskopavanju litijuma, Vučić je rekao da od njih traži da postupaju po svojoj savjesti i u skladu sa znanjem i obrazovanjem.

On je naglasio da je danas čuo mnogo argumenata i dobrih primjera, te ponovio da će već od sljedeće nedjelje da boravi u Podrinju gdje će obići sve opštine i razgovarati sa svima.