latinica  ћирилица
29/08/2024 |  22:14 ⇒ 22:16 | Autor: TANЈUG

Potonula jahta mogla bi da košta osiguravače najmanje 150 miliona dolara

Potonuće luksuzne jahte u kojoj su poginuli britanski milioner Majk Linč i još šest osoba, moglo bi da košta osiguravajuće kuće najmanje 150 miliona dolara, pokazuju prve procjene eksperata.
Pres konferencija povodom potonuća jahte "Baezijan" (Foto: EPA-EFE/IGOR PETYX) -
Pres konferencija povodom potonuća jahte "Baezijan" (Foto: EPA-EFE/IGOR PETYX)

Јahta duga 56 metara koja vrijedi oko 40 miliona dolara potonula je 19. avgusta u oluji, u roku od samo nekoliko minuta kod obala Sicilije, prenio je Rojters.

Trup jahte bio je osiguran od fizičkih oštećenja kod konzorcijuma osiguravajućih kuća, a osiguranje je pokrivalo odštetu za slučaj ekološkog oštećenja, povrede ili smrtnog slučaja.

Pošto jahta vredi između 40 i 50 miliona dolara, polisa osiguranja trupa bi se vjerovatno kretala oko tih iznosa, kazao je direktor u finansijskoj instituciji Morningstar DBRS. Markos Alvarez.

Polisa koja bi pokrila kompletno obeštećenje vjerovatno bi, međutim, podrazumijevala višestruko veće iznose, od 200 do 300 miliona dolara, dodao je Alvarez, čak iako bi bilo utvrđeno da su kapetan ili posada pokazali nemar.

Tužioci u gradu Termikni Imereze kod Palerma istražuju kapetana i dva člana posade, ali su naveli da će za to biti potrebno vrijeme.

U troškove osiguravača uračunato je i odvlačenje jahte Baezijan sa mjesta nesreće.

Eksperti su zbunjeni činjenicom da je jahta Baezijna potonula tako brzo iako je napravljena da izdrži jake oluje, što takođe doprinosi problemima osiguravača jahti koji su pretrpjeli brojne gubitke zbog posljedica uragana proteklih godina.