latinica  ћирилица
29/08/2024 |  16:39 ⇒ 16:41 | Autor: sputniknews.com

Rusija poručuje Americi: Zastrašivanje nuklearnom palicom nije uspjelo ranije, neće ni sada

Američke vlasti su spremne da demonstriraju "nuklearnu palicu", ali neće uspjeti da zastraše Rusiju, izjavio je direktor ruske Spoljne obavještajne službe Sergej Nariškin.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Ponovo, kao i decenijama unazad, Amerika pokušava da stvori disbalans u međunarodnom bezbjednosnom sistemu, vjerujući u svoju nekažnjivost, konstatovao je on na konferenciji povodom 75. godišnjice ispitivanja prve sovjetske atomske bombe RDS-1.

- Zabrinjavajuća okolnost je eksperiment koje su SAD sprovele 14. maja ove godine u podzemnoj laboratoriji za nuklearna testiranja na poligonu u državi Nevada. Eksperiment nije bio pravi nuklearni test i formalno nije predstavljao kršenje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja i moratorijuma SAD na nuklearna ispitivanja. Istovremeno, on jasno govori o spremnosti Sjedinjenih Američkih Država da demonstriraju "nuklearnu palicu" kojom je 1945. godine tadašnji američki predsjednik Hari Truman hteo da zaplaši rukovodstvo Sovjetskog Saveza. Tada nije uspjelo, neće i sada - poručio je glavni ruski obaveštajac.

Kako je rekao, Rusija ima dovoljno sredstava za obuzdavanje kako bi odbila pokušaje potencijalnih agresora da naškode njenom suverenitetu.

- Danas, kao i prije 75 godina, svaki pokušaj potencijalnog agresora da nanese štetu suverenitetu i progresivnom razvoju naše zemlje se uvijek sprečava. U tu svrhu imamo najsavremenija visokotehnološka sredstva obuzdavanja, i što je najvažnije, jedinstvene stručnjake - objasnio je Nariškin.

Prema njegovim riječima, "Rusija će uvijek biti na čelu vojno-tehničkog napretka, što znači da će ostati otporna na strane diktate i na bilo kakve spoljne prijetnje".

Na današnji dan 1949. godine izvršeno je ispitivanje prve sovjetske atomske bombe RDS-1. To je bila avionska bomba teška 4,6 tona, prečnika 1,5 metar i dužine 3,7 metara. Prema mišljenju stručnjaka, ovaj događaj bio je jedan od najvažnijih u istoriji Rusije i obezbijedio je njeno postojanje kao jake i nezavisne sile.