latinica  ћирилица
30/08/2024 |  08:22 ⇒ 08:25 | Autor: sputniknews.com

Gofus: Nekoordinisano djelovanje na sjeveru KiM ugrožava i Kfor

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomas Gofus izjavio je da nekoordinisano djelovanje, posebno na sjeveru KiM, može povećati rizik od nasilja, koje ugrožava bezbjednost svih i ugrožava trupe Kfora.
KFOR (foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI - ilustracija) -
KFOR (foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI - ilustracija)

- Tokom prošle godine povećali smo broj trupa na KiM, kako bismo se, nažalost, bavili izazovnijim bezbjednosnim okruženjem i ponovnom pojavom tenzija. Ovo još jednom pokazuje brzu posvećenost NATO saveznika i partnera održavanju bezbjednosti duž KiM i Balkana uopšte - rekao je za RTK Gofus, koji je u četvrtak boravio u Prištini i razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prema riječima Gofusa, dodavanje vojnih trupa, koje je trenutno neophodno, nije rješenje za dugoročni mir na KiM, već je rješenje političko.

- Od suštinske je važnosti da i Priština i Beograd budu konstruktivno uključeni u dijalog uz posredovanje EU kako bi se riješila preostala pitanja. Nastavljamo da pozivamo sve strane da bez odlaganja implementiraju postignute sporazume. Kao što smo vidjeli, iznenadne i nekoordinisane akcije, posebno na sjeveru Kosova, mogu povećati rizik od nasilja, koje ugrožava bezbjednost svih ljudi na KiM i ugrožava trupe Kfora - istakao je Gofus.

On je dodao da to povećava zabrinutost NATO-a i partnera za stabilnost regiona i KiM i bezbjednost njegovih trupa.

Gofus je naveo da vojnici Kfora ostaju privrženi svojim dužnostima, posebno na sjeveru KiM, uz redovne patrole i pomno praćenje situacije na terenu.

- Oni rade bez prestanka da bi situacija bila mirna, sprovodeći mandat UN. To sam rekao svima sa kojima sam razgovarao, da je važno imati koordinaciju sa NATO o nizu pitanja, uključujući i most na Ibru - naveo je Gofus.

Iz kabineta premijera privremenih prištinskih institucija nakon sastanka sa Gofusom saopšteno je da je Aljbin Kurti na sastanku istakao značaj kontinuirane saradnje i koordinacije sa Kforom i NATO.

U saopštenju se ne navodi da li je na sastanku Gofusa i Kurtija razgovarano o glavnom mostu na Ibru, čije je otvaranje Priština najavila, iako je Kurti ranije najavio da će se na sastanku sa Gofusom razgovarati o planu otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta na Ibru, iako se tome protive Srbi na KiM i Beograd, ističući da to ugrožava bezbjednost Srba u pokrajini.

Otvaranju glavnog mosta na Ibru protive se i SAD, EU, Kfor i Kvinta, navodeći da to treba da bude dio dijaloga Beograda i Prištine.