latinica  ћирилица
30/08/2024 |  11:55 ⇒ 12:52 | Autor: TANЈUG

Makron i Vučić u Galeriji Matice Srpske (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Francuske Emanuel Makron upoznao se danas u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu sa najvrednijim djelima stalne postavke ove značajne institucije kulture za srpski narod.
Vučić i Makropn u galeriji (foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs) -
Vučić i Makropn u galeriji (foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

On je, u pratnji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, obišao novi dio stalne postavke u kojoj je izložena nacionalna umjetnost Srbije od 18. do 20. vijeka.

Direktor Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski predstavila je gostima najznačajnija umjetnička djela izložena u Galeriji.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

- Da bismo razumjeli budućnost, moramo da razumijemo našu prošlost. Počeli smo prvo sa prikupljanjem porteta znamenitih Srba, kao i umjetnička dela koja predstavlaju istoriju našeg grada - rekla je ona tokom obilaska.

Predstavila je neke od najstarijih slika u kolekciji iz 18. vijeka.

Makron i Vučić bili su u prilici da vide vrijedna dela poput slike Miloša Obrenovića kako jaše na konju, Dositeja Obradovića, čuvenu sliku Save Šumanovića - Mornar na molu, sliku Paje Јovanovića - Proglašenje Dušanovog zakonika...

- Uskoro očekujemo postavljanje izložbe ispirisane francuskom umjetnošću - najavila je Palkovljević Bugarski i rekla Makronu da je Matica srpska sjajno mjesto za promociju francuske kulture.

Nova stalna postavka u Galeriji Matice srpske u kojoj je izložena nacionalna umjetnost Srbije od 18. do 20. vijeka biće za građane otvorena od oktobra ove godine.

U martu ove godine u Matici srpskoj bila je postavljena izložba "Ispirisani Francuskom".

Predsjednik Francuske je u dvodnevnoj posjeti Srbiji na poziv predsjednika Srbije, a posjeta Makrona Matici srpskoj nastavak je razvijanja vjekovne francusko-srpske kulturne saradnje.