latinica  ћирилица
06/09/2024 |  11:54 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

U UKC Srpske uveden Mančesterski sistem trijaže (FOTO/VIDEO)

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske posjetili su eminentni stručnjaci iz oblasti Mančesterskog trijažnog sistema, koji su medicinskim sestrama i tehničarima, prenijeli znanja i na taj način unaprijedili različita područja sestrinske prakse. Cilj je da se ovaj sistem trijaže uvede u sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, radi bržeg i sigurnijeg zbrinjavanja pacijanata.
U UKC Srpske uveden Mančesterski sistem trijaže (Foto: Fejsbuk/UKC) -
U UKC Srpske uveden Mančesterski sistem trijaže (Foto: Fejsbuk/UKC)

Povodom uvođenja Mančesterskog sistema trijaže i završenog kursa kojeg je održala DŽil Vajndl sa Fakulteta za hitnu sestrinsku medicinsku pomoć iz Solforda iz Velike Britanije s ciljem da medicinske sestre/tehničari budu instruktori za trijažu, generalni direktor UKC-a Vlado Đajić je rekao da svi koji pogledaju Urgentni centar smatraju da ide rame uz rame sa evropskim i svjetskim.

- Nastavićemo da unapređujemo UKC-a i razvijamo zdravstveni sistem Srpske - rekao je Đajić.

Vajndlova je navela da joj je bila privilegija što je kolegice iz UKC-a učila Mančesterskom trijažnom sistemu i da su kursisti sa kojima je vodila obuku u posljednja dva dana bili odlično pripremljeni.

Sestra iz Urgentnog centra Gordana Dragišić rekla je da je UKC dobio 17 instruktora za trijažu, što znači da će svoje znanje prenosti kolegama u drugim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, ali i šire.