latinica  ћирилица
06/09/2024 |  19:30 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Drina nikad nije bila granica; Dodik i Vučić obišli radove na rekonstrukciji mosta na Karakaju (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišli su most na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, čija je rekonstrukcija u toku. Riječ je o jednom od projekata koji će doprinijeti boljoj povezanosti Srpske i Srbije. Vučić kaže da će Srbija nastaviti pomagati Republici Srpskoj, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu. Odnosi Srpske i Srbije su prirodni i čisti, nisu usmjereni ni protiv koga, rekao je Dodik. Dva predsjedika obišli su i sela u blizini Bajine Bašte i Malog Zvornika.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs) -
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs)

Da nikada ne razdvaja, nego da uvijek spaja. Mali Zvornik i Zvornik, Srbiju i Srpsku. Most na Karakaju bio je jedan od najfrekventnijih prelaza. Prije zatvaranja, dnevno je u oba smjera saobraćalo više od 150 kamiona dnevno. Rekonstukcijom mosta, za šta je Srbija izdvojila oko četiri miliona evra, povezanost Srbije i Srpske biće još bolja.

- Mi smo sada izgradili Sremsku Raču potpuno novi most koji se uskoro otvara, izgradili smo Bratoljub potpuno novi most. Ovaj ovdje Karakaj obnavljamo, Šepak obavljamo. Sad imaju ideju ovdje ako budemo ovdje radili brzu saobraćajnicu do Malog Zvornika što je veoma važno za Podrinje ali i za našu vezu i sa Republikom Srpskom - kaže Vučić.

I to neće biti sve. Ulaganja Srbije u Srpsku biće još veća. Naša obaveza je da učinimo sve da povezanost i komunikacija Srpske i Srbije bude još bolja, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

- Istorija je donijela činjenicu da je ovo sada granični prelaz. Mi ga doživljavamo isključivo kao administrativnu priču, a ne nešto što je težnja kroz istoriju da to bude, da se od prostora Republike Srpske na lijevoj strani Drine napravi tampon zona od Srbije. Naravno, to se nije uspjelo. Sada je na nama i ovoj generaciji i budućim generacijama da napravi jednu novu istorijsku činjenicu. Da je to komunikacija koja povezuje u suštini jedan narod - rekao je Dodik.

Taj jedan narod, sa koje god strane Drine živio, moći će računati na podršku Srbije dokle god je on predsjednik, rekao je Vučić, iako mu, kaže, dio opozicije na tome zamjeri.

- Nastavićemo da ulažemo u Republiku Srpsku a oni neka promjene svog predsjednika i vlast na sljedećim izborima. Јa politike podrške Republici Srpskoj neću da se odreknem i ne pada mi na pamet. A oni lijepo imaju izbore 2027, neka se sprema pa neka glasaju za one koji će ovdje da postavljaju blokade, sankcije i sve drugo, pa da vidimo hoće li narod za to da glasa ili neće - dodao je Vučić.

Podrška Srbije Republici Srpskoj ogledaće se i na ekonomskom i političkom planu, poštujući Dejton i ustavne nadležnosti Republike Srpske. A bilo je vremena kada nije je bilo ni ekonomske ni političke podrške od strane zvaničnog Beograda, kaže Dodik.

- A imali su oni priliku da nešto naprave, pa ništa nisu uradili. Јa sam svjedok toga kad sam bio i predsjednik Vlade u to vrijeme kada Vučić nije bio predsjednik. Sve se zasnivalo na ispoljavanju verbalne ljubavi, ništa više. Nismo imali nijedan projekat iz tog vremena. Nisu smjeli doći u Banjaluku, dok prvo ne odu u Sarajevo. Tako je bilo u to vrijeme - rekao je Dodik.

Predsjednici su boravili i u okolini Bajine Bašte, gdje su obišli mljekaru "Zapis Tare" i destileriju porodice Ilić u selu Pilica.

Iskoristili su posjetu Podrinju da se provozaju čamcem Drinom.

U Malom Zvorniku družili su se sa lovcima i ribolovcima tog kraja, gdje su ih dočekali mnogi mještani sa brojnim lokalnim gastronomskim specijalitetima .