latinica  ћирилица
08/09/2024 |  09:49 | Autor: Agencije

Zlatni lav za Almodovarov film "Susjedna soba"

Film španskog reditelja Pedra Almodovara, njegovo prvo ostvarenje na engleskom jeziku "Susjedna soba", koji se bavi temama kao što su eutanazija i klimatske promjene, osvojio je Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji.
Pedro Almodovar sa Tildom Svinton i DŽulijen Mor u Veneciji (Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI) -
Pedro Almodovar sa Tildom Svinton i DŽulijen Mor u Veneciji (Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Film u kome glavne uloge igraju Tilda Svinton i DŽulijen Mur ispraćen je ovacijama nakon premijere početkom sedmice u Veneciji koje su trajale 18 minuta. Ovo su najduže ovacije koje se pamte u Veneciji.

Almodovar je rekao da je rad na filmu na engleskom jeziku za njega bio kao naučna fantastika.

On je prije premijere rekao da njegov film ističe važnost čuvanja i njegovanja života, ali je i sasvim jasno stavio do znanja da ljudi treba da budu u poziciji da biraju da umru dostojanstveno u vrijeme kada oni odluče.

- Ovo je film koji odobrava eutanazaiju - rekao je on, kritikujući zemlje kao što su SAD gdje je to zabranjeno.

Srebrenog lava dobila italijanska rediteljka Maura Delpero za svoju "usporenu dramu" "Vermiljo" smještenu u italijanske Alpe u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Australijska glumica Nikol Kidman dobila je nagradu kao najbolja glumica za ulogu u erotskom filmu "Bejbigrl", u kome igra direktora koji ugrožava svoju karijeru i porodicu upuštajući se u toksičnu aferu sa mladim, manipulativnim pripravnikom.

Kidmanova je nije prisustvovala dodjeli nagrada nakon vijesti da joj je iznenada umrla majka.

Francuski glumac Vinsent Lindon dobio je nagradu za najboljeg glumca za film "Tihi sin", francusku dramu o porodici koja je razbijena zbog desničarskog ekstremizma.