latinica  ћирилица
24/09/2024 |  19:54 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

U Pregnaciolu upriličena izložba i monodrama o Nadeždi Petrović

Izložba i monodrama o Nadeždi Petrović, velikom srpskom umjetniku i rodoljubu koja je osnovala Kolo srpskih sestara, upriličene su u Preganciolu nadomak grada Trevizo u sjevernoj Italiji, saopštio je Savez Srba u Italiji.
Izložba i monodrama o Nadeždi Petrović u Italiji - Foto: SRNA
Izložba i monodrama o Nadeždi Petrović u ItalijiFoto: SRNA

Podsjetili su da je Nadežda Petrović čitav svoj kratki život posvetila ne samo slikarstvu, već i emancipaciji žena, socijalnim pravima i stvaranju modernog srpskog društva.

- Svojim rodoljubljem 1903. godine osnovala je Kolo srpskih sestara. Sve ovo naglašava njenu veličinu i iz tih razloga je 2023. godine UNESKO u Parizu izabrao kao ličnost za pamćenje - navedeno je u saopštenju.

Izložbu je organizovalo humanitarno udruženje "Graditi Budućnost" iz Treviza u saradnji sa Umjetničkom galerijom "Nadežda Petrović" iz Čačka, fondacijom "Lov Berevolušn" iz Treviza, pod pokroviteljstvom Saveza Srba u Italiji i opštine Preganciol.

Galerija "Nadežda Petrović" iz Čačka je ustupila sadržaj za štampanje dokumentarnih panoa koji govore o njenom životu i stvaralaštvu i reprodukcija njenih slika.

Monodramu "Život Nadežde Petrović spakovan u drveni kofer" izvela je glumica Biljana Đurović, a režirao je Božidar Đurović.

Radnja je smještena u posljednji dan slikarkinog života u prostoru Valjevske bolnice, 3. aprila 1915. godine, kada potpuno iscrpljena od tifusa dovodi u pitanje /ne/moć umjetnosti u ratu, razmišljajući o čudu života i smrti uporno pokušavajući da bezuspješno ustane i vrati se ranjenicima.

- Ona oživljava slike Stare Srbije i Makedonije iz 1913, slike borbe protiv aneksije BiH 1908, slike valjevske bolnice iz 1915. godine. I njen poslednji dan života je lament za sve srpske sinove koji su živote položili u odbrani otadžbine - navedeno je u saopštenju.

Biljana Đorović je za ovu monodramu sama adaptirala tekst na osnovu autentičnih pisama velike slikarke, izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića, te odlomka iz knjige "Nije i barut" trebinjske prozaistkinje i poetese Olgice Cice.

Izložba i predstava su upriličene proteklog vikenda.