latinica  ћирилица
03/10/2024 |  12:27 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Kapović Solomun: Nuditi rješenja, a ne samo kritikovati

Kandidat SNSD-a za odbornika u Skupštini grada Banjaluka Marijana Kapović Solomun rekla je Srni da svi oni koji se bave naukom, a naročito visokim obrazovanjem, moraju da se aktivnije uključe u društvene tokove.
Marijana Kapović Solomun - Foto: RTRS
Marijana Kapović SolomunFoto: RTRS

- Ne trebamo samo da kritikujemo sve što nam dođe pod ruku, nego da izađemo sa rješenjima i konkretnim prijedlozima - rekla je Solomunova, koja je i profesor na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Ona smatra da je redovno obrazovanje i zapošljavanje na adekvatnim mjestima ključno za razvoj društva, te da se takvim ljudima koji su nosioci razvoja mora dati prilika.

- Takođe, mnoge struke su nažalost ponižene zbog činjenice da imamo zaista negativne pojave u našem društvu da diploma više ne znači da se neko školovao i obrazovao. To su pojave koje se moraju iskorijenjivati, ako želimo da opstanemo - rekla je ona.

Solomunova kaže, pored naučnog rada, ima i zadovoljstvo da radi sa studentima i prenosi znanje mladim ljudima gotovo 20 godina.

- Kao žena u nauci, imam potpuno ravnopravan pristup svemu što imaju i moje muške kolege. Baviti se naukom je istovremeno i obaveza da kao naučni, ali i akademski radnik doprinesete razvoju i unapređenju društva - istakla je Solomunova.

Kao najnagrađivaniji naučnik u svojoj oblasti i nosilac nagrade Kapetan Miša Anastasijević, ona navodi da je karijeru izgradila u potpunosti mimo politike, ali istovremeno smatra da je došlo vrijeme da i kroz politički, a ne samo naučni angažman, ukaže na ključne probleme u svojoj oblasti i predloži rješenja koja će unaprijediti postojeće stanje.