latinica  ћирилица
07/10/2024 |  17:50 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Brod: Godišnjica oslobođenja u odbrambeno-otadžbinskom ratu

U Brodu je obilježena 32. godišnjica oslobođenja u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Za slobodu Broda i stvaranje Republike Srpske život su dala 244 borca Vojske Republike Srpske.
Dan oslobođenja Broda - Foto: RTRS
Dan oslobođenja BrodaFoto: RTRS

Rano ujutro 7.oktobra 92. kao pripadnik policije Zoran Vidić u Brod je sa svojom jedinicom ušao preko Bijelog Broda, Barice, Kostreša i mosta u Novom Selu. To što je tada vidio, kaže nikada neće zaboraviti.

- Zatekli smo ovdje jednu veliku strahotu. Zatekli smo mnogo logora, masovnih grobnica, popaljena srpska imovina - prisjetio se Vidić.

U oslobađanju Broda učestvovao je i Aleksa Gojković. U borbama je izgubio brata.

- Posebno sam ponosan na borce Brodskog bataljona i ostale borce VRS što nisu činili nikakva zlodjela. Nema masovnih grobnica, nema mučenja zarobljenika, nema silovanja, kao što su naši građani Broda preživjeli - rekao je Gojković, bivši borac VRS.

Rame uz rame sa borcima VRS bila je i Milica Vojinović.

- Јa sam RVI od prve zemunice na Brodskom polju dok god se rat nije završio. Teško je u Brodu bilo - rekla je Vojinovićeva.

Oslobođenje Broda predstavlja završetak slavne operacije Koridor .

- Bilo je tada poleta, bilo je srce u junacima. Osjetili smo slabost neprijatelja i znali smo da je došao kraj - rekao je Miko Škorić bivši starješina VRS.

Radan Ostojić predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske poručio je "da nije bilo te operacije postavlja veliko pitanje da li bi danas uopšte bilo Republike Srpske.

- Јer je ona imala za cilj da spoji istočni i zapadni dio Republike Srpske, napravi teritorijalnu povezanost i da kompletnu Srpsku i RSK spoji sa Srbijom - dodao je Ostojić.

U borbama za oslobođenje Broda poginula su 244 borca VRS. Na spomenik podignut njima u čast položeni su vijenci. Cvijeće položeno i na spomenik generala Slavka Lisice, koji je komandovao operacijom oslobođenja Broda.

Foto: RTRS