latinica  ћирилица
17/10/2024 |  12:25 ⇒ 12:27 | Autor: Agencije

Neočekivani posjetilac: Pas na vrhu Velike piramide u Gizi (VIDEO)

Јedan čovjek je letio paraglajderom iznad Velike piramide, najveće od tri u Gizi, kada je primijetio izvjesne pokrete na vrhu. Poslije nekoliko trenutaka bilo je jasno da je vrh nekada najviše građevine na svijetu osvojila jedna životinja.
Piramide u Gizi (Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI) -
Piramide u Gizi (Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI)

Ovo je onaj nezaboravan trenutak koji može da se uhvati jednom u životu, a to se upravo dogodilo Aleksu Langu koji je letio paraglajderom kada je primijetio jednog psa kako luta i laje na vrhu Velike odnosno Keopsove piramide u Gizi.

      View this post on Instagram

A post shared by Marshall Mosher (@marshallmosher)

Nakon ovog iznenađujućeg otkrića na drevnom spomeniku, Lang je izjavio da je pas lajao na ptice koje su letjele iznad njega kada ga je primijetio, prenesi Dejli mejl.

Snimci koji kruže mrežama impresionirali su ljude širom svijeta.

Langov snimak je podijelio i Maršal Mošer, čuveni avanturista, koji je poslije predočio video na kom se vidi da pas silazi sa piramide.

      View this post on Instagram

A post shared by Marshall Mosher (@marshallmosher)

 

I dalje nije jasno kako je mali pas uspio da stigne do vrha Velike piramide, niti koliko je dugo bio tamo.

Drevno arhitektonsko čudo

Penjanje na Veliku piramidu u Gizi, ili bilo koju od 118 egipatskih piramida je nezakonito. Mnogi turisti, u potrazi za pogledom na vrh spomenika, često koriste paraglajding ture oko struktura.

Velika piramida u Gizi je drevno čudo koje i dalje privlači milione turista iz cijelog sveta. Izgrađena je oko 2580-2565. godine prije nove ere i ova veličanstvena građevina je najveća od tri piramide u Gizi.

Izvor: rt.rs