latinica  ћирилица
17/10/2024 |  14:31 ⇒ 14:31 | Autor: sputniknews.com

Rjabkov: Želja Vašingtona za pregovorima o smanjenju nuklearnog naoružanja - predstava

Izjave američkih vlasti o želji da se pregovara o smanjenju naoružanja predstavljaju predstavu za javnost, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
Sergej Rjabkov (Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK) -
Sergej Rjabkov (Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK)

- To nije ništa drugo do apstrakcija – dobacivanje parola iz Vašingtona poput ove koju ste spomenuli je samo predstava za javnost, pokušaj zavaravanja svjetske većine, koja je takođe, naravno, zainteresovana za stratešku stabilnost i pregovore, ali ne objašnjavajući glavno, Vašington drži situaciju u velikoj tenziji i balansira na ivici otvorenog sukoba između nuklearnih sila - rekao je Rjabkov, odgovarajući na zahtjev da prokomentariše riječi američkog predsjednika DŽozefa Bajdena o njegovoj namjeri da pregovara o smanjenju nuklearnog naoružanja bez preduslova.

On je dodao da tema strateške stabilnosti nije pokrenuta ni na stručnom skupu nuklearne petorke u Njujorku, niti u Ujedinjenim nacijama.

- Sastanak nije sadržao elemente razgovora o stanju u oblasti strateške stabilnosti. Mislim da je koordinacija Kine u nuklearnoj petorki pogodniji izvor za odgovarajuće procjene - rekao je Rjabkov i dodao da ne želi da otkriva detalje, jer je taj format zatvoren.

Prema njegovim riječima, bilo kakve perspektive za dijalog o strateškoj stabilnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama su moguće tek nakon što Vašington promijeni svoju antirusku politiku.

- Svaka perspektiva za dijalog o strateškoj stabilnosti i pitanjima koja se odnose na ono što bi se moglo desiti nakon očekivanog isteka Ugovora o novom START-u 2026. godine, bilo kakve spekulacije, čak i apstraktne na ovu temu, moguće su tek kada vidimo stvarnu promjenu na bolje u američkoj politici i u američkim potezima. Kada vidimo da počinje praktično napuštanje antiruske opsesije koja danas prožima svu američku spoljnu politiku - zaključio je on.

Upozorenje Izraelu

Rjabkov je istakao da ruska strana upozorava Izrael čak i od hipotetičke mogućnosti udara na iranska nuklearna postrojenja.

- Više puta smo upozoravali i nastavljamo da upozoravamo (Izrael) da čak i hipotetički ne razmatra mogućnost napada na (iranska) nuklearna postrojenja i nuklearnu infrastrukturu. To bi bio katastrofalan razvoj događaja i potpuno precrtavanje onih postulata u oblasti osiguranja nuklearne bezbjednosti koji postoje - istakao je zamjenik ministra.