latinica  ћирилица
17/10/2024 |  14:09 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan": Naredne godine proizvodnja autogenih vakcina

Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" ove godine je na području Lopara otkrio novu gljivicu koja je prvi put opisana u svijetu kao uzročnik mastitisa kod goveda.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Osim toga, u ovom Institutu naredne godine trebalo bi da počne i proizvodnja autogenih vakcina, odnosno vakcina koje će biti namjenjene preveniranju nastanka bolesti od uzročnika detektovanog na svakoj pojedinačnoj farmi.

Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" , prije dvije godine, na teritoriji Semberije otkrio je bakteriju Nokardia , koja je prvi put u Evropi opisana kao uzročnik mastitisa kod goveda.

Doprinos razvoju struke i nauke ovdje nije stao, pa su tako ove godine otkrili i novu gljivicu koja takođe izaziva isti problem, rekao je direktor Dragan Knežević.

- Ove godine smo otkrili novu gljivicu na teritoriji Lopara, lat. Scedosporium apiospermum dakle prvi put opisane kao uzročnik mastitisa u svijetu. Po našim saznanjima, do sada, niko nije dokazao da ova gljivica može izazvati upalu vimena kod goveda - naglasio je Knežević.

Mastitis, odnosno upala vimena, kao bolest goveda ima veliku važnost u proizvodnji kravljeg mlijeka. Mlijeko izlučeno iz bolesnog vimena ne smije se upotrebljavati u prehrani, ne samo ljudi, već i teladi, kao i drugih vrsta domaćih životinja, jer takvo mlijeko ugrožava zdravlje, ističe za Radio Republike Srpske doktor veterinarskih nauka iz Instituta "Dr Vaso Butozan" , Oliver Stevanović, koji je i otkrio novu gljivicu.

Mastitis je specifična bolest goveda, jer tu bolest izaziva značajan broj uzročnika, uglavnom bakterije i gljivice. Smatra se da više od 100 bakterija i gljivica dovodi do mastitisa kod goveda. To je takođe jedna od bolesti koja izaziva najveće ekonomske štete u muznom govedarstvu, koje su nepovratne za same proizvođače - naveo je Stevanović.

Nakon ovog otkrića, Veterinarski institut ide korak dalje. Proizvodiće autogene vakcine, koje će biti namjenjene preveniranju nastanka bolesti od uzročnika detektovanog na svakoj pojedinačnoj farmi kaže Oliver Stevanović.

- Kada imamo farmu na kojoj je prisutan problem sa upalom pluća, onda izolujemo isključivo tu bakteriju i na osnovu toga pravimo specifičnu vakcinu za ostala zdrava grla na farmi. Smatra se da će ta specifična bakterija, na farmi, stvoriti mnogo bolji imunološki odgovor od komercijalnih vakcina. Problem na mnogim farmama i u mnogim zemljama je što bakterije, virusi i gljivice su značajno mutirali , tako da mjere vakcinacije ne daju dobar rezultat. Iz tog razloga autogena vakcinacija se smatra dobrom mjerom - zaključio je Stevanović.

Proizvodnju autogenih vakcina Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" trebalo bi da počne naredne godine.