latinica  ћирилица
17/10/2024 |  16:05 ⇒ 16:06 | Autor: SRNA

Nosović: Alija Izetbegović asocira na najmonstruoznije zločine nad Srbima

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović rekao je da pominjanje imena Alije Izetbegovića asocira na najmonstruoznije zločine nad Srbima koji su se desili na ovim prostorima u proteklom ratu.
Anđelko Nosović - Foto: RTRS
Anđelko NosovićFoto: RTRS

- U biografiji Izetbegovića vidi se da je bio ekstremni šovinista u mlađim danima, a što je nastavio i za vrijeme rata. Izetbegović je po svaku cijenu želio rat na ovim prostorima, jer u njegovoj "Islamskoj deklaraciji" i piše da se jedino ratom ovaj prostor može očistiti od nemuslimana - rekao je Nosović Srni.

Nosović podsjeća da Alija Izetbegović nije htio da potpisuje mir, a kasnije je i povlačio potpise sa mirovnih pregovora jer je želio rat u BiH i da stvara `islamsku republiku` na ovim prostorima.

On je napomenuo da se Izetbegović u tokom rata sastajao sa Osamom bin Ladenom i vršio smotru mudžahedina koji su mu na Ozrenu donosili odsječene srpske glave.

- Osim toga, putovao je u Iran gdje je prikupljao oružje i borce za pomoć u ratu takozvanoj Armiji BiH - rekao je Nosović.

Prema njegovim riječima, Izetbegović ima ličnu odgovornost za stradanje pripadnika ЈNA u Tuzlanskoj koloni, Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i na Tuzlanskoj kapiji.

- Izetbegović je imao dogovor tokom rata sa međunarodnom zajednicom, jer kako je moguće da Alija u Dobrovoljačkoj ulici zajedno sa Unproforom sprovodi kolonu ЈNA koja se mirno izvlačila i da bude napadnuta uz takav masakar - ukazuje Nosović.

On je rekao da je postojala dugogodišnja simbioza međunarodne zajednice sa Alijom Izetbegovićem zbog čega Haški sud nikada nije protiv njega podigao optužnicu već su čekali da umre, kao i Franjo Tuđman.

- Alija Izetbegović je direktno odgovoran i za Srebrenicu, jer je obećao međunarodnoj zajednici da će biti pogubljeno 5.000 muslimana da bi međunarodna zajednica i NATO reagovali na ovim prostorima protiv Srba - naveo je Nosović.

On je dodao da je za srpski narod mučno pominjati Aliju Izetbegovića, jer je riječ o ratnom zločincu kojem su ruke krvave do lakata.

Brojni bošnjački predstavnici vlasti iz FBiH najoštrije su kritikovali Kristijana Šmita, koji je rekao da je neophodno napraviti zajednički kurikulum u obrazovanju, te da su u udžbenicima "neprihvatljive fotografije" nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića i muslimanskog ratnog lidera Alije Izetbegovića.

Iz OHR-a su potom juče, pojašnjavajući Šmitovu izjavu, saopštili da je Alija Izetbegović "bio ključna ličnost u postizanju mira i Dejtonskog sporazuma, te je svojim djelovanjem spasio mnoge živote".