latinica  ћирилица
17/10/2024 |  17:51 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Mnogo započeto, malo urađeno; Izbori prošli, a saobraćajne gužve u Banjaluci ne jenjavaju (VIDEO)

Saobraćajne gužve i nepregledne kolone automobila postala je svakodnevica najvećeg grada Srpske. "Saobraćajna revolucija", raskopane saobraćajnice i nezavršeni kružni tokovi parališu saobraćaj. Građani poručuju da je krajnje vrijeme da se nađe sistemsko rješenje.
Banjaluka, saobraćajne gužve - Foto: RTRS
Banjaluka, saobraćajne gužveFoto: RTRS

Nezadovoljni vozači kažu da radovi, koji se sporo izvode ili radnika uopšte nema, potpuno parališu saobraćaj zbog čega, satima ostaju zaglavljeni u gužvama.

Stručnjaci pojašnjavaju - mnogo je započeto, a malo urađeno, bez strateškog pristupa regulisanju saobraćaja. Istovremeno radovi i na istočnom i na zapadnom tranzitu.

- Što je stvorilo tzv. prigušnice u saobraćaju i čim imate prigušnice u saobraćaju, kao što je izgradnja infrastrukture na tranzitnom putu i tu se stvaraju ogromne gužve - istakao je stručnjak za bezbjednost saobraćaja Milenko Јaćimović.

Pojašnjava da samo u Banjaluci dnevno saobraća oko 100.000 registrovanih automobila, a broj parking mjesta je smanjen.

- Ono što ne ide u prilog ovom planu, je činjenica da je grad Banjaluka uništio više od 700 parking mjesta i onda vozači centrom kruže, traže parking mjesto i stvaraju dodatne gužve - dodaje Јaćimović.

Kvalitet puta značajno utiče na bezbjednost svih učesnika u saobraćaju. Zato, održavanje saobraćajnica mora da bude prioritet, jer oštećeni putevi mogu da ugroze ljudski život, upozoravaju iz Agencije za bezbjednost saobraćaja.

- Svakako da saobraćajna infrastruktura, pogotovo zone radova na putu, naručito neobilježene, negativo utiču na bezbjednost u saobraćaju - dodaje Goran Bošnjak iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Vozači ističu da je saobraćajni kolaps u Banjaluci postao normalna pojava i da je iz dana u dan situacija sve gora. Smatraju da rješenja nema ni na vidiku i to bez uređenih saobraćajnica, novih mostova i bez dovoljnog broja parking mjesta.