latinica  ћирилица
18/10/2024 |  07:38 ⇒ 08:26 | Autor: RTRS

Guzijan: Opremanje Zavoda za transfuziju značajan korak za zdravstvo Srpske (VIDEO)

Zavod za Transfuzijsku medicinu Republike Srpske adaptiraće prostor i nabaviti opremu neophodnu kako bi se kompletirali uslovi za uspostavljanje sistema za prikupljanje matičnih ćelija hematopoeze. Ministarstvo zdravlja Srpske potpisalo je sporazum sa Ministarstvom zdravlja Srbije, koji podrazumijeva saradnju u oblasti transplantacije i transfuzijske medicine. Koliko će osnivanjem ove laboratorije biti olakšan put građanima kojima je potreban donor za transplataciju matičnih ćelija?
Laboratorija (Foto: EPA/Rodrigo Sura, ilustracija) -
Laboratorija (Foto: EPA/Rodrigo Sura, ilustracija)

Pomoćnika direktora za medicinska pitanja Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan rekla je u našem Јutarnjem programu istakla je da će osnivanje ove laboratorije značiti mnogo za rad Zavoda.

- Јako će unaprijediti i naš cjelokupni zdravstveni sistem - navela je Guzijan.

Naglasila je da postoji potreba i u dijagnostičkim svrhama.

- Sama činjenica da ovo nismo imali, govori da je to veliki projekat koji će se odvijati u nekoliko faza i etapa. Ali krenuli smo - navela je ona.

Istakla je da će biti uspostavljena i baza podataka.

- Prvo ćemo sarađivati sa Srbijom, ali baza podataka će kasnije biti i kod nas. Bićemo uključeni i u svjetski registar. Za to će trebati vremena - navela je Guzijan.

Istakla je da će trebati vremena i za edukaciju i prilagođavanje opreme.