latinica  ћирилица
18/10/2024 |  08:28 ⇒ 11:13 | Autor: RTRS

Spasojević: Društvo je izgubilo poštovanje (VIDEO)

Sve češći napadi na prosvjetne i zdravstvene radnike oktkriva ozbiljan problem sistemskog nasilja. Јesu li ovim, narušene vrijednosti obrazovnog i vaspitog sistema, i da li je sistem zakazao u nedavnim incidentima u Bijeljini i Bratuncu, ili su ovo izolovani slučajevi. Na ova pitanja pokušala je odgovore dati psiholog Irena Spasojević, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Irena Spasojević - Foto: RTRS
Irena SpasojevićFoto: RTRS

- Agresije je uvijek bilo i ona nije nužno loša jer nas često spašava u ugroženim situacijima. Sa jedne strane strane se sve više stimuliše bunt, ali ona je i motiv. Društvo je izgubilo poštovanje, i čini se da je u tom segmentu ključ cijele priče - istakla je Spasojevićeva. 

Ona je dodala da često imamo verbalna i fizička nasilja, i ono što je tragično, da se olako prelazi preko verbalnog nasilja.

- Učiteljica je ranije bila pojam svega, idol, danas su poljuljane te stvari, i kod djece i kod roditelja. Kadar u nastavi je izuzetno važan, jer oni u principu obrazuju kompletno društvo. Loš sistem odgoja djece i dovodi do ovakvih situacija - poručila je Spasojević. 

Ona je naglasila da je u cijeloj priči veoma značajan i gubitak bazičnog povjerenja u sistem i međusobnog poštovanja.

- Egzistencijalna kriza dovodi do osjetljivosti, dovodi do agresije, jer smatra se da smo "nešto dali, a nije nam uzvraćeno" - istakla je psiholog Irena Spasojević.

Više u video prilogu iz Јutarnjeg programa: