latinica  ћирилица
18/10/2024 |  09:51 ⇒ 11:13 | Autor: SRNA

Klokić: Učešće na samitu BRIKS-a važno za pozicioniranje Srpske u svijetu

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić ocijenio je da je učešće delegacije, predvođene predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, na predstojećem samitu BRIKS-a u ruskom Kazanju važno za snažnije pozicioniranje Srpske u svijetu.
Zlatan Klokić - Foto: RTRS
Zlatan KlokićFoto: RTRS

Klokić je rekao Srni da je to čast i privilegija jer će delegacija Srpske, bez obzira na to što će imati posmatračku ulogu, biti ravnopravni sa mnogim važnim svjetskim liderima, što nije mala stvar.

- Već je najavljeno da će se na marginama samita predsjednik Srpske sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali to više nikoga ne iznenađuje jer su sastanci dvojice lidera postali redovni, a prijateljstvo i međusobna podrška dva naroda nikad snažnija. Naravno, to nije sve jer će Dodik, tokom Samita, održati i niz drugih bitnih sastanaka - istakao je Klokić.

On je naveo da ne vidi ni najmanji razlog koji bi Srpsku eventualno trebalo da odgovori od odluke da učestvuje na samitu BRIKS-a, bez obzira na određene pritiske ili šta o tome misle pojedine zapadne zemlje.

Prema njegovim riječima, Srpska je otvorena prema svima koji joj nude partnerski odnos bez uslovljavanja, pritisaka, ucjenjivanja i nametanja rješenja.

- Našu sudbinu želimo sami da uređujemo. Potrebno je istaći da nas je organizacija BRIKS prepoznala kao zemlju učesnicu svojih sportskih igara održanih u Kazanju, što dovoljno govori o tretmanu koji Srpska uživa od zemalja članica. Najveća zasluga za takav odnos pripada predsjedniku Srpske koji godinama održava dobre odnose sa liderima tih zemalja - ocijenio je Klokić.

On je naglasio da eventualno članstvo BiH u BRIKS-u ne isključuje ono u Evropskoj uniji, jer se u organizaciju mogu učlaniti čak i zemlje članice Unije ili one koje imaju kandidatski status.

Pojasnio je da je BRIKS zamišljen kao ekonomska organizacija kojoj je cilj bolja privredna saradnja između zemalja članica.

- U zemljama BRIKS-a trenutno živi 3,24 milijarde stanovnika, a njihov zbirni nacionalni dohodak je 26 biliona dolara. To je 26 odsto svjetske ekonomije. Ako mi neko kaže kontra argument koji bi dokazao da BiH ne bi imala ekonomske koristi od pristupanja ovoj organizaciji, tu sam da ga saslušam - rekao je Klokić.

Na samit BRIKS-a u ruskom Kazanju, koji će biti održan od 22. do 24. oktobra, pozvano je više od 60 šefova država, a dolazak je najavio i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Grupaciju BRIKS-a sada čine Rusija, Kina, Indija, Brazil, Јužna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a želju za članstvo iskazao je još određeni broj zemalja.

Udio zemalja BRIKS-a u svjetskoj ekonomiji premašuje pokazatelje G 7 grupe od sedam najrazvijenijih zemalja i taj udio nastavlja sa rastom.