latinica  ћирилица
18/10/2024 |  12:24 ⇒ 12:29 | Autor: TANЈUG

Barnije: Aktiviraćemo proces prirodne katastrofe u Francuskoj

Poslije obilnih kiša koje su u četvrtak zahvatile jugoistočni dio Francuske, deset francuskih departmana danas ostaje pod narandžastim upozorenjem na kiše i poplave, a premijer Mišel Barnije je najavio aktiviranje procesa prirodne katastrofe u ugroženim oblastima.
Poplave u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT) -
Poplave u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT)

Najpogođenije područje je Ardeš, gdje je u roku od 48 sati palo više od 600 milimetara kiše po kvadratnom metru, ali su nepogodom zahvaćene i oblasti Primorskih Alpa, Atlantskih Pirineja i Sevena.

Barnije je rekao da je 2.300 intervencija spasilačkih službi omogućilo spasavanje mnogih života, prenosi televizija BFM.

- U proteklih 40 godina nisu zabeležene padavine ovakvih razmera u Francuskoj - istakao je on, obraćajući se medijima u Operativnom centru za međuministarsko rukovođenje krizama Ministarstva unutrašnjih poslova.

Barnije je istakao da je sada prioritet uspostavljanje drumskog i željezničkog saobraćaja između Sent-Etjena i Liona.

Takođe je rekao da sada slijedi procjena pričinjene štete koja je, kako je istakao, velika.

Najavio je i aktiranje procesa prirodne katastrofe u pogođenim opštinama kako bi ugroženi stanovnici dobili obeštećenje.

On je svim pogođenim sunarodnicima i spasilačkim službama uputio poruku solidarnosti i podrške i upozorio da se, s klimatskim promjenama, svi moraju pripremiti za suočavanje sa rizicima i katastrofama u svim oblastima i sve češće, naglasivši da je "sprječavanje jeftinije od otklanjanja štete".

Prema Barnijeovim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova aktiviralo je novi servis, pod nazivom FR-Alert, koji omogućava slanje SMS poruka uz signal upozorenja svim stanovnicima područja pod velikim rizikom.

- Ovi preventivni sistemi omogući će nam da izbjegnemo najgori scenario. Ostaćemo budni - zaključio je on.

Francuska meteorološka služba ukinula je danas četiri crvena upozorenja na kiše i poplave - u oblasti Rone, Loare, Ot-Loare i Lozera - dok je jugoistok zemlje i dalje pod narandžastim alarmom.

Kiša i dalje pada iznad Primorskih Alpa, ponegdje praćena i olujnim nevremenom, a nastaviće da pada i nad jugozapadnim dijelovima zemljama, mjestimično u velikim količinama, saopštila je Meteorološka služba.