latinica  ћирилица
18/10/2024 |  13:36 ⇒ 13:43 | Autor: sputniknews.com

Rute: NATO će nastaviti da jača prisustvo u blizini granica Rusije

NATO će nastaviti da jača svoje prisustvo na istočnom krilu u blizini granica Rusije, pojačava PVO sisteme, artiljeriju, lovce pete generacije, izjavio je na kraju sjednice ministara odbrane bloka generalni sekretar Mark Rute.
Mark Rute (foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN) -
Mark Rute (foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

- Razgovarali smo o jačanju naše kolektivne odbrane i obuzdavanju. Takođe, nedavno smo značajno pojačali naše prisustvo na vojnom krilu i ojačali našu vazdušnu patrolu. Saveznici obezbjeđuju (dodatne) PVO i artiljerijske sisteme, moderne avione uglavnom pete generacije G-35 - istakao je Rute.

On je takođe naglasio da se vježbe nuklearnih snaga NATO održavaju daleko od ruskih granica i da su, navodno, usmjerene na održanje mira.

- U ponedjeljak su počele godišnje nuklearne vježbe NATO "Steadfast noon" u kojima učestvuje 60 aviona. Ove redovne vježbe održavaju se daleko od ruskih granica, bez upotrebe borbenog naoružanja. Glavni cilj nuklearnih snaga Alijanse je održanje mira - poručio je Rute.

Prema njegovim riječima, na osnovu rezultata sjednice u Briselu 17-18. oktobra, ministri odbrane NATO pokrenuli su inicijativu za razvoj standardizacije u cilju bolje kompatibilnosti zemalja Alijanse.

On je naglasio da to treba da pojeftini i učini bezbjednijom proizvodnju opreme i naoružanja.

Nuklearne vježbe zemalja Alijanse "Steadfast noon" počele su 14. oktobra. Vježbe se održavaju u Velikoj Britaniji, Sjevernom moru, Belgiji i Holandiji.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov ocijenio je da vojne vježbe nuklearnih snaga NATO-a u trenutnim uslovima pravog rata u Ukrajini dovode do eskalacije tenzija.