latinica  ћирилица
18/10/2024 |  20:47 | Autor: SRNA

Medvedev: Izjava Trampa o Zelenskom izuzetno važna za budućnost

Izjava bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa da je Vladimir Zelenski odgovoran za sukob sa Rusijom izuzetno je važna za budućnost, rekao je zamjenika predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK, ilustracija) -
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK, ilustracija)

Medvedev je naveo da je Tramp prvi bivši američki predsjednik i predsjednički kandidat koji je priznao da Zelenski "snosi direktnu odgovornost za vojni sukob između Rusije i Ukrajine, tačnije za građanski rat".

- Ovo priznanje neće promeniti stav Sjedinjenih Država, čak i ako ponovo uđe u Ovalni kabinet. Ali sama činjenica takve izjave je izuzetno važna za budućnost - napisao je Medvedev na "Telegramu".

On je rekao da je "besmisleno brbljanje" o tome da Kijev radi na nabavci nuklearnog oružja, prenosi RT Balkan.

- Kijev nema sposobnost da proizvede stvarno nuklearno oružje i jedan tužan zaključak koji se može izvući iz izjava Zelenskog je da nacistički režim pokušava da stvori `prljavu bombu - naveo je Medvedev.

Tramp je izjavio ranije da je Zelenski trebao da preduzme korake da spriječi izbijanje neprijateljstava sa Moskvom.

- Nikada nije trebalo da dozvoli da taj rat počne. Od tog rata nema vajde - rekao je Tramp i dodao da je Zelenski "najbolji trgovac" koji svaki put kada dođe u Sjedinjene Države dobije milijarde dolara, a ne ostvaruje pobjedu.

Zelenski je rekao juče da je tokom sastanka u Njujorku prenio Trampu da bi Ukrajina, kako bi se zaštitila, trebala da postane ili nuklearna država ili članica NATO-a.