latinica  ћирилица
19/10/2024 |  09:45 ⇒ 11:22 | Autor: SRNA

Problemi za EU: Sankcije uvedene Moskvi pogađaju male evropske izvoznike

Sankcije koje su uvedene Rusiji pogađaju prije svega male evropske izvoznike, koji imaju velike poteškoće sa bankovnim plaćanjem, rekao je predsjednik Italijansko-ruske privredne komore Ferdinando Pelaco.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Pelaco je naveo da mnogi Italijani žele da nastave da rade na ruskom tržištu, poštujući ograničenja režima sankcija.

- Sankcije su najteže pogodile najmanje evropske izvoznike, koji bi htjeli da nastave da posluju u zakonskim i sankcionim okvirima. Oni koji izvoze zaobilazeći sankcije znaju šta da rade, a kažnjavaju se oni koji ne krše sankcije, odnosno mala i srednja preduzeća koja izvoze obuću, odjeću, kućni namještaj i robu koja ne podliježe sankcijama - rekao je Pelaco za agenciju TASS.

Prema njegovom mišljenju, glavni problem je u vezi sa platnim sistemom, budući da Evropska centralna banka primorava evropske finansijske institucije da ograniče poslovanje u Rusiji.

- Ovo je veliki problem za Italiju i uopšte za Evropu, gdje više ne mogu da računaju na kreditne institucije, koje su prinuđene da, povinujući se odluci ECB, ograniče poslovanje u Rusiji - rekao je Pelaco.

On je napomenuo da je problem posebno akutan u regijama u kojima praktično nema filijala evropskih banaka i istakao da sve ovo onemogućava izvoz malim i srednjim preduzećima. On je dodao da je rezultat toga da je u krizi italijanski izvoz u Rusiju.

- U Italiji postoje kompanije koje su uglavnom izvozile svoje proizvode u Rusiju i teško im je da pronađu nova tržišta. Ova situacija nas najviše brine. Zainteresovani smo da održimo trgovinu - rekao je Pelaco.