latinica  ћирилица
19/10/2024 |  10:47 ⇒ 11:22 | Autor: SRNA

Si pozvao na jačanje "sposobnosti odvraćanja" raketnih snaga

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je strateške raketne trupe da pojačaju svoje sposobnosti za odvraćanje i borbu i da odlučno ispune zadatke koje su im povjerili Komunistička partija i narod.
Kineska vojska (foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW - ilustracija) -
Kineska vojska (foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW - ilustracija)

Si je uputio ovaj komentar tokom inspekcije brigade raketnih snaga Kineske narodnooslobodilačke armije, javila je agencija Sinhua.

Raketne snage Kine, koje su zdužene konvencionalne i nuklearne rakete, dobile su zadatak da modernizuju nuklearne snage, poboljšaju odbranu od američkih raketa, unaprijede sposobnosti nadzora i ojačaju saveze.

Tokom inspekcije, Si je istakao potrebu da se raketne snage "pridržavaju političkih uputstava, jačaju odgovornost svoje misije“ i "promovišu visokokvalitetan razvoj", navode kineski mediji.

Prošlog mjeseca, Kina je izvršila lansiranje interkontinentalne balističke rakete u Tihi okean.

Kineska vojska je od prošle godine prošla kroz sveobuhvatnu antikorupcijsku čistku i smijenjeno je nekoliko generala, uključujući pojedine iz raketnih snaga, a rukovodioci vazduhoplovne odbrambene industrije isključeni su iz nacionalnog zakonodavnog tijela, navodi Rojters.

Si je u junu izjavio da postoje "duboko usađeni problemi" u politici, ideologiji, stilu rada i disciplini kineske vojske i dodao da "ne smije da postoji skrovište za korumpirane elemente u vojsci".