latinica  ћирилица
19/10/2024 |  16:51 ⇒ 16:57 | Autor: SRNA

Čvorović: Veliki značaj učešća Srpske na samitu BRIKS-a

Veliki je značaj učešća Republike Srpske na samitu BRIKS-a jer on okuplja vodeće države, prije svega tu su Rusija i Kina, vjerni branioci slova Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji čuva Srpsku, izjavio je profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Zoran Čvorović.
Zoran Čvorović - Foto: SRNA
Zoran ČvorovićFoto: SRNA

- Republika Srpska bez zemalja BRIKS-a ne može da se izbori za povratak one ustavne pozicije koju je imala prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, dok taj sporazum protivpravno nije izmijenio, cijelim nizom svojih odluka, visoki predstavnik ili su one pod njegovim pritiskom mijenjane - rekao je Čvorović za Srnu.

On kaže da Republika Srpska saradnjom sa zemljama BRIKS-a, prije svega sa vodećim zemljama te organizacije, štiti svoju poziciju i da joj to omogućava da tu poziciju aktivno brani.

- Saradnja sa zemljama BRIKS-a otvara ekonomske mogućnosti za razvoj Republike Srpske jer platforma te organizacije danas okuplja ne samo demografsku većinu svijeta nego i ekonomski najsnažnije zemlje. Druga, treća i peta ekonomija svijeta biće u Kazanju od 22. do 24. oktobra, i to su dovoljni argumenti koji govore u prilog tome da je Republici Srpskoj zaista mesto tamo i da saradnja sa tim zemljama može da pomogne razvoju - rekao je Čvorović.

On je dodao da je Turska podnijela zahtjev za prijem u BRIKS, te ocijenio da se, ako Turska postane članica BRIKS-a kroz njenu saradnju sa Ruskom Federacijom kao najdosljednijim braniocem ustavne pozicije i Dejtonskog mirovnog sporazuma Republike Srpske u okviru BiH, otvara mogućnost saradnje sa Turskom.

- Turska je važna za stabilizaciju prilika u regionu, posebno kada se sa Turskom ne sarađuje unilateralno, već zajedno sa zvaničnom Moskvom. Ta saradnja može da dovede do stabilizacije prilika na Balkanu i u BiH i da pomogne u budućnosti Srpskoj, a u krajnjem slučaju da pomogne i BiH - rekao je Čvorović koji je učesnik naučnog skupa "Istorija i kultura - između događaja, ličnosti i procesa" koji se održava u Trebinju.