latinica  ћирилица
19/10/2024 |  20:53 | Autor: Agencije

IDF objavio snimak na kojem Sinvar navodno sa porodicom bježi u tunel 6. oktobra 2023.

Izraelska vojska danas je objavila snimak koji navodno prikazuje ubijenog vođu Hamasa Јahju Sinvara kako sa porodicom bježi u tunel noć prije napada te militantne grupe na Izrael 7. oktobra prošle godine.
Sahranjen Јahja Sinvar (Foto: EPA-EFE/REHAN KHAN) -
Sahranjen Јahja Sinvar (Foto: EPA-EFE/REHAN KHAN)

IDF tvrdi da je taj snimak pronađen u Pojasu Gaze prije nekoliko mjeseci, prenosi Tajms of Izrael.

- Čak i uoči brutalnog masakra, Sinvar je bio zauzet svojim preživljavanjem i opstankom svoje porodice - rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari na konferenciji za novinare.

On je rekao da su se Sinvar i njegova porodica, nekoliko sati prije napada, "opremili hranom, vodom, jastucima, televizorom i drugim potrepštinama za duži boravak".

IDF je takođe objavio novi video-snimak koji prikazuje trenutak kada su snage Sinvara ubili u srijedu u naselju Tel Sultan u Rafi u južnoj Gazi.

Na snimku se vidi tenkovsko granatiranje i vatra iz mitraljeza na zgradu iz koje je Sinvar pobjegao. Ubijen je u razmjeni, a lociran i identifikovan samo dan kasnije, navodi izraelski list.

Hagari tvrdi i da je tunel u kojem je Sinvar boravio u oktobru prošle godine bio blizu podzemnog prolaza u kojem je držano šest izraelskih talaca i kasnije ubijeno u avgustu.

IDF navodi da se Sinvar kretao između Kan Јunisa i Rafu u južnom Pojasu Gaze tokom rata.

Harisova pozvala na prekid vatre nakon ubistva Sinvara

Potpredsjednik SAD Kamala Haris izjavila je da ubistvo lidera Hamasa Јahje Sinvara predstavlja priliku za prekid vatre na Bliskom istoku.

- Ovo stvara priliku za koju vjerujem da moramo da je u potpunosti iskoristimo, da se posvetimo okončanju ovog rata i vraćanju talaca kući - rekla je Harisova novinarima.

Ona je dodala da situacija na Bliskom istoku nikada nije bila laka, ali da to ne znači da SAD odustaju.

- Uvijek će biti teško - rekla je Harisova, koja je kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD na izborima 5. novembra.