latinica  ћирилица
21/10/2024 |  11:03 ⇒ 11:04 | Autor: SRNA

Košarac: Učešće na BRIKS-u je istorijski diplomatski uspjeh predsjednika Srpske

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je učešće na predstojećem Samitu BRIKS-a ogromno priznanje Republici Srpskoj i politici predsjednika Milorada Dodika i naglasio da se sa pravom i ponosom može reći da je ovo istorijski diplomatski uspjeh predsjednika Dodika, koji ima vrlo ozbiljan politički i ekonomski značaj.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je naglasio da BRIKS kao asocijacija ravnopravnih zemalja članica zagovara iste vrijednosti kao Republika Srpska - poštovanje slobode i suvereniteta zemalja, međunarodnog prava, globalnog mira i međusobne saradnje na političkom i ekonomskom planu.

On je konstatovao da je Srpska na Samitu u Kazanju zaista na pravom mjestu, jer BRIKS stvara pravedniji i demokratičniji međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu i principima Povelje UN.

- Stoga je ovo izuzetno važna prilika da se na globalnom nivou ponovi stav Srpske i potvrdi ispravnost njenih politika kada je u pitanju poštovanje međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, suvereniteta i unutrašnjeg uređenja, bez miješanja stranaca u unutrašnja pitanja u BiH, a posebno bez stranog intervencionizma - istakao je Košarac.

Takođe, ukazao je on, Samit BRIKS-a je od nemjerljivog značaja za potvrdu suvereniteta Republike Srpske i njene vidljivosti i prepoznatljivosti u globalnim okvirima.

- U prilog tome govori sama činjenica da naša delegacija predvođena predsjednikom Dodikom učestvuje kao posmatrač na trodnevnom samitu u Kazanju, koji će okupiti 14 svjetskih lidera i delegacije desetine svjetskih zemalja - rekao je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Što se tiče ekonomskog značaja BRIKS-a, naveo je Košarac za Srnu, rezultati su neosporni i izuzetno mjerljivi.

- Zemlje BRIKS-a su među 10 najvećih zemalja svijeta po broju stanovnika, obimu resursa, površini i BDP-u. Više od 30 zemalja iz različitih regiona i kontinenata izrazilo je zainteresovanost za pridruživanje ili partnerstvo sa BRIKS-om - rekao je Košarac za Srnu.

Prema njegovim riječima, zvanični podaci kažu da je BRIKS već nadmašio G7, grupu od sedam najrazvijenijih zemalja, po paritetu kupovne moći.

- BRIKS proizvodi 35,6 odsto svjetskog BDP-a, dok G7 proizvodi 30,3 odsto. Ukupna težina zemalja BRIKS-a u svjetskoj privredi iznosi 58,9 triliona dolara - naglasio je Košarac i dodao da je u ovoj asocijaciji 45 odsto svjetskog stanovništva, odnosno 3,6 milijardi ljudi.

On je rekao da je BRIKS dom najvećih svjetskih mineralnih resursa i glavni pokretač razvoja realne ekonomije. "U BRIKS-u je više od 40 odsto svjetskog kapaciteta dobijanja nafte, kao i četvrtina svjetskog izvoza robe, tri četvrtine svjetskog vađenja i korišćenja uglja, te 40 odsto prirodnog gasa", precizirao je Košarac.

Učešćem na Samitu BRIKS—a, istakao je on, Republika Srpska potvrđuje da želi biti dio novog međunarodnog poretka, koji otvara ogromne političke i ekonomske mogućnosti i saradnju na ravnopravnim osnovama, koja ojačava mir, stabilnost i prosperitet.