latinica  ћирилица
21/10/2024 |  13:06 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Pale: Sjećanje na 28 heroja ne smije utihnuti (VIDEO)

U krugu nekadašnje fabrike "Famos- Koran" u Palama služen je parastos u znak sjećanja na 28 nekadašnjih radnika koji su kao borci Vojske Republike Srpske poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Pale - pomen za 28 radnika preduzeća "Famos-Koran" - Foto: RTRS
Pale - pomen za 28 radnika preduzeća "Famos-Koran"Foto: RTRS

Cvijeće na spomen-obilježje nekadašnjim radnicima Famosa položio je i Milomir Hršum, koji je radno mjesto dijelio s 28 poginulih radnika sve do početka odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Ostavili smo svoja radna mjesta i otišli na linije da branimo pragove i nejač. Zahvalni smo onima koji su položili što je najvrijednije, svoje živote su dali za stvaranje Republike Srpske. I na neki način da im se bar koliko toliko odužimo da ih spominjemo često i prenosimo na buduće generacije da se to nikad ne zaboravi - rekao je Milomir Hršum, Boračka organizacije opštine Pale.

Kako vrijeme odmiče sve je veća obaveza lokalne zajednice i boračke organizacije Pale da kroz kulturu sjećanja iskažu poštovanje prema porodicama poginulih boraca.

- Poseban odnos moramo imati prema njihovoj djeci i porodicama i svemu što zaslužuju. Nikad im se nećemo moći odužiti za žrtvu koju su dali, ali moramo istrajno iz generacije u generaciju nastojati da ostvarimo taj cilj da se te porodice osjećaju dostojanstveno kao i svi drugi stanovnici Republike Srpske - kaže Boško Јugović načelnik opštine Pale.

Hršum je apelovao na vlasti da još malo više povedu računa o porodicama ljudi koji su dali najvrijednije što su imali, odnosno svoje živote.

Poručeno je da sjećanje na 28 heroja ne smije utihnuti, a svi građani Pala dužni su njegovati poštovanje za ove borce i njihove potomke.