latinica  ћирилица
21/10/2024 |  13:50 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

Dodik: Prava slika BiH može se vidjeti u naslovima sarajevskih medija: Toliko o demokratiji, pravnoj državi, suverenitetu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon brojnih sastanaka u Kazanju pogledao je sinoć vijesti kako bi vidio rezultate izbora u opštinama pogođenim razornim poplavama, ali je, kako kaže, uočio sliku BiH u nekoliko naslova i citata objavljenih u sarajevskim medijima, u stilu, "po tuđoj 100 ne boli, po svojoj jedna boli".
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je na društvenoj mreži Iks naveo neke od naslova:

"Šmit uvodi strah kao unutarnji politički odnos unutar BiH, uopšte ne zastupa etablirane političke ideje Zapada",

"Šmit se ponaša kao kolonijalni namjesnik, etnoseparatistima izlazi u susret".

"HDZ priprema dokument o razbijanju BiH: Cilj je opravdati Šmitovu prijetnju iz pisma koje je uputio Evropskom sudu za ljudska prava".

- Ali zato kada treba suditi meni, kada treba osporavati Republiku Srpsku, sve može, što potvrđuje i Bakir Izetbegović - napisao je Dodik, nakon čega je objavio Izetbegovićevu izjavu.

"Isto je i sa međunarodnom zajednicom. Moguće da je ovaj put stislo i da kažu da je dosta. Ako rane Dodika, ovako ojačan, onda ćemo imati zaista problem. Ne možete dopustiti da se čovjek izruguje sa zakonom, visokim predstavnikom. Međunarodnu zajednicu pozivamo skoro deset godina da se tome suprotstave, naveo je Izetbegović".

- Toliko o demokratiji, pravnoj državi, suverenitetu, ljudskim pravima, vladavini prava. Gdje je kraj ludilu? Uzgred, čestitam pobjednicima - kaže Dodik.