latinica  ћирилица
21/10/2024 |  13:51 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

Todorović za Radio Srpske: Podignuta svijest o potrebi ulaganja u energetsku efikasnost

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u prethodnom periodu, sa međunarodnim partnerima, poput Razvojnog programa UN-a i Evropske banke za obnovu i razvoj, investirao je više od 30 miliona maraka u obnovu javnih objekata.
Srđan Todorović - Foto: RTRS
Srđan TodorovićFoto: RTRS

Na ovaj način, povećana je energetska efikasnost u oko 100 školskih i zdravstenih objekata. U fokusu Fonda, trenutno je prikupljanje sredstava za obnovu individualnih stambenih objekata.

Da je podignuta svijest javnosti o potrebi ulaganja u mjere energetske efikasnosti, govori i podatak da se na prethodni javni poziv za sufinansiranje takvih projekata, prijavilo više od 1.300 građana.

- Zainteresovanost su najviše pokazali za zamjenu stolarije i sistema za grijanje, rekao je za Radio Republike Srpske, direktor Fonda Srđan Todorović.

Istakao je da je krajem avgusta bio raspisan javni poziv, na koji je, za svega pet dana pristiglo 1.300 prijava, od kojih će biti finansirano oko 700.

- Јoš uvijek vlada ogromna potreba i spremnost građana da ulažu u ove mjere. Kroz taj poziv biće implementirano blizu tri miliona maraka od strane Fonda. Uzimajući u obzir i sredstva, koja će obezbijediti građani, dolazimo do cifre od skoro sedam miliona maraka, koja će biti uložena u mjere energetske efikasnosti u Republici Srpskoj - zaključio je Todorović.

Velika zainteresovanost u Srpskoj vlada i za energetski oporavak stambenih zgrada. Riječ je o dotrajalim objektima, koji prvenstveno zahtijevaju utopljavanje, kako bi se uštedilo na troškovima za grijanje.