latinica  ћирилица
21/10/2024 |  14:40 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Predsjednik Srpske obišao Univerzitet u najmlađem gradu u Rusiji (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obišao je danas Univerzitet u najmlađem gradu u Rusiji, Inopolis.
Dodik posjetio Inopolis - Foto: RTRS
Dodik posjetio InopolisFoto: RTRS

Inopolis je mjesto na kojem se školuju budući IT genijalci i rade vodeći stručnjaci, a nalazi na oko 40 kilometara od Kazanja i 800 kilometara istočno od Moskve na živopisnoj obali Volge.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da BRIKS, za razliku od Zapada, traži partnere, a ne sluge. Ističe da je ova organizacija prirodno postala atraktivna alternativa za sve one koji teže suverenitetu i slobodi.

- Mislim da je ovo budućnost. Ono što mi pokušavamo da uradimo u našim okolnostima i našim kapacitetima, to su inovativni centri koje želimo da izgradimo u okviru univerziteta i ja vidim mogućnost da naši UNIBL I ISA, kao i privatni naši fakulteti koji se bave ovim, imaju dobru adresu za saradnju i učinićemo sve da napravimo kontakte između njih. I da vidimo kako se radi danas. Rusija je nesumnjivo jedan od lidera u robotici i novim IT tehnologijama. I velika je privilegija imati otvoreno prijateljstvo ljudi koji su ovdje zaista pokazali velike rezultate - poručio je Dodik.

Grad se sastoji od univerziteta, koji liči na svemirski brod, kampusa, tehnološkog parka u obliku letećeg tanjira, 30-ak stambenih zgrada, sportskog kompleksa, nekoliko prodavnica i kafića. Sve to se nalazi na površini od 2,2 kvadratna kilometra.

- Spremni smo da izgradimo dijalog na samo na nivou ustanova za visoko obrazovanje nego i na nivou preduzeća, što bi bilo jako važno ne samo za obrazovanje nego i za razvoj saradnje naših zemalja - rekao je  Iskander Bariev, direktor Inopolis univerziteta.

Foto: RTRS

 Gradonačelnik Inopolisa Dmitrij Vandjukov, izrazio je zadovoljstvo što je u posjeti bio predsjednik Republike Srpske.

- Moram da izrazim zadovoljstvo zbog toga što je predsjednik Srpske došao u posjetu gradu. Postoji puno pravaca saradnje, digitalizacija gradova i razvoj gradske sredine, poboljšanje života stanovnika - rekao je Vandjukov.

Podsjećamo, prethodno je Dodik posjetio Muzej arheološkog drveta "Tatarskaja Slobodka" u Svijažsku, gdje su ga zaposleni srdačno pozdravili.

Takođe, Dodik je obišao i istorijski muzej Svijažsk i Muzej građanskog rata.

Dodik je današnju posjetu Kazanju započeo posjetivši ostrvo-grad Svijažsk.