latinica  ћирилица
22/10/2024 |  13:25 ⇒ 13:30 | Autor: RTRS

Radio drama "Kosingas" - druga sezona na Radiju Republike Srpske

Druga sezona radio-dramskog serijala "Kosingas", u produkciji Radija Novi Sad, od večeras je i pred slušaocima Radija Republike Srpske, pod nazivom "Kosingas - Bezdanj".
Kosingas - Foto: RTRS
KosingasFoto: RTRS

Nastao je na osnovu tri romana epske fantastike Aleksandra Tešića: Red Zmaja, Bezdanj i Smrtovanje. Dramski serijal "Kosingas" najveći je radio-dramski projekat u istoriji radio drame na ovim prostorima.

"Kosingas" je jedinstven projekat u poluvijekovnoj dugoj istoriji dramskog programa Radio-televizije Vojvodine.

Nakon prvog serijala "Kosingas-Red zmaja" slušaoci Radija Republike Srpske moći će da čuju i nove 22 epizode drugog serijala "Kosingas - Bezdanj".

U projektu je učestvovalo 40 glumaca, a serijal je sniman na nekoliko autentičnih lokacija u eksterijeru i u dva dramska studija.

- Prvi put u našoj kući urađen je ovaj nivo proukcije, koji je bio na nivou televizijskog snimanja. Odlučili smo se za "Kosingas" kao projekat koji u sebi sadrži sve – istoriju i kvalitetnu pisanu riječ. Riječ je o jednom velikom dugotrajnom projektu koji će, a to je provjereno, slušati i mladi i stari. Mi smo odušavljeni brojem preslušavanja i pozitivnim komentarima koje smo, zahvaljujući ovom serijalu dobili - istakao je za Radio Republike Srpske, urednik dramskog programa Radija Novi Sad, Slobodan Govorčin.

Urađena je adaptacija romana kao kombinacija audio knjige i radio drame, i to prvi put u binauralnoj tehnici.

- Binauralna tehnika obezbjeđuje trodimenzionalni sveukupni osjećaj slušanja i mi smo u toj tehnici pokušali da dočaramo vrijeme i radnju koje je u stereo verziji teško ostvarljivo - kaže Govorčin.

Kosingas je izuzetno kvalitetna radio-drama koju Radio Republike Srpske emituje zahvaljujući odličnoj saradnji sa Radijom Novi Sad.

- To je na neki način i najava dramskih ostvarenja iz naše produkcije. Reakcije slušalaca nakon emitovanja prve sezone zaista su bile odlične i sigurni smo da će tako biti i sada - istakao je direktor Radija Republike Srpske, Dragan Pajić.

Dramski serijal sniman je u periodu od 2018. do 2022. godine, i za te četiri godine snimljen je materijal za sedamdeset epizoda. Prva epizoda drugog serijala "Kosingas - Bezdanj" biće emitovana večeras od 20 časova na programu Radija Republike Srpske.