latinica  ћирилица
22/10/2024 |  17:37 ⇒ 17:45 | Autor: TANЈUG

Željeznički saobraćaj nakon poplava u BiH biće obnovljen za dva do tri mjeseca

Za saniranje železničke pruge na području Јablanice u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u BiH, koja je oštećena u nedavnim poplavama, biće potrebno dva do tri mjeseca, rečeno je danas Hini iz Željeznica Federacije BiH.
Јablanica - Foto: Ustupljena fotografija
ЈablanicaFoto: Ustupljena fotografija

Iz Željeznica je rečeno da su najveća oštećenja nastala na dionici željezničke pruge između naselja Donja Јablanica i Grabovica, gdje je u poplavama i odronima stijena i stradao najveći broj ljudi.

- Naše procjene su da će biti potrebno minimalno dva do tri mjeseca za uspostavljanje željezničkog saobraćaja na dionici pruge Donja Јablanica-Grabovica - naveli su iz željeznice, napominjući da su na nekoliko mjesta pruge doslovno pretvorene u viseći most zbog toga što su bujice potpuno odnijele nasipe, a velike količine kamenja su oštetile prugu i željezničku infrastrukturu.

Iz Јavnog preduzeća Željeznica Federacije BiH rekli su da procijenjena šteta iznosi oko 2,5 miliona evra, a da će sredstva za obnovu obezbijediti entitetska Vlada Federacije BiH.

Najveću štetu od obustavljanja željezničkog saobraćaja ima Željeznica Federacije BiH, ali i Luka Ploče, kao i veliki broj kompanija u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Procjenjuje se da u Luci Ploče stoji oko 400.000 tona razne robe za potrebe kompanija iz BiH.

Roba koja se do sada prevozila željeznicom uključuje ugalj, koks, naftu, proizvode od čelika, šećer, kao i ostale vrste robe u kontejnerskom transportu, rekli su iz Željeznica Federacije BiH.