latinica  ћирилица
22/10/2024 |  19:25 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Preglasavanje Cvijanovićeve nedopustivo; Imovina za Srpsku crvena linija (VIDEO)

Preglasavanje srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović od strane bošnjačkog i hravstskog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića i Željka Komšića na njihovom Prijedlogu zakona o tzv. državnoj imovini je iznuđeno, jer dolazi nakon što je predsjednik Milorad Dodik odbio da pristane na predaju imovine Republike Srpske u zamjenu za oslobađajuću presudu, ocijenila je generalni sekretar predsjednika Јelena Pajić Baštinac.
Predsjedništvo BiH - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Predsjedništvo BiHFoto: www.predsjednistvobih.ba

Da je preglasavanje srpskih predstavnika u institucijama BiH neprihvatljivo, a pitanje imovine - crvena linija za Republiku Srpsku, poruka je srpskih zvaničnika. Iz Republike Srpske i podrška Željki Cvijanović, koja nije mogla da koristi veto u ovoj situaciji, jer nije riječ o spoljnoj politici.

Imovina pripada entitetima i svako "poigravanje" s tom činjenicom raspakuje Dejtonski mirovni sporazum. Preglasavanje srpskog člana Predsjedništva neće riješiti to pitanje, već dodatno produbiti podjele u BiH. Čudan je i trenutak u kojem su Denis Bećirović i Željko Komšić aktuelizovali priču o tzv. državnoj imovini, s kojom se godinu i po bave OHR-ovi pravni stručnjaci.

- Ovdje imate, sigurna sam koordinisanu aktivnost između OHR-a i predlagača ovoga zakona a to je upravo ta priča, pokušajte da vidite šta možete uraditi a onda ćemo mi to uraditi. Nećete to ni taj način uraditi ali jeste koordinisana aktivnost s nekim stancima koji u suštini svojim radom doprinose neredu u BiH - istakla je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

Usvajanjem Prijedloga zakona o državnoj imovini, Predsjedništvo je izašlo izvan ustavnih ovlašćenja, jer nijedna od devet precizno navedenih nadležnosti ne predviđa predleganja zakona. Ipak, tekst tog zakona doći do Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, gdje se očekuje da bude odbačen, jer je stigao od neovlašćenog predlagača.

- Јa sam šokiran da članovi Predsjedništva, dvojica članova, koji su glasali, za to ne znaju da nisu nadležni za predlaganje zakona u Parlamentarnoj skupštini. Već su ranije predlagali neke zakone, koji je isto tako neće biti razmatran kao i ovaj zakon, jer nisu ovlašteni predlagači - rekao je Marinko Čavara,  zamjenik predjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

U 10 izričitih nadležnosti zajedničkih institucija, navedenih u Ustavu BiH, nema ni pomena imovine. Neosporno je, dakle, vlasništvo RS nad svojom imovinom. I pored te, ali i činjenice da je Brčko Distritkt vlasnik imovine na svom teritoriju, a ne BiH, Bećirović, Komšić, prije njih krnji Ustavni sud, OHR , američka ambasada istrajavaju da je BiH titular kompletne imovine.

- Očigledno da bošnjački političari žele da krše i Ustav i propise i da derogiraju i degradiraju ulogu Predsjedništva, da bi "zastavicu" prebacili srpskim predstavnicima ovdje i da kažu da smo mi krivi za nešto što neće biti usvojene sigurno i za što sam siguran da će biti u potpunosti srpsko jedinstvo da se takav neustavan zakonski prijedlog ne usvoji - poručio je Milorad Kojić, poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Gotovo istovjetno razmišljaju i predsjednik SDS-a Milan Miličević i Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu PS BiH.

- Međutim, mislim da svi predstavnici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu ili Domu naroda ne mogu dozvoliti da ovakav zakon prođe. Što se tiče SDS-a ne postoji dileme, nije prihvatljivo preglasavanje, nametanje. Republika Srpska ima pravo na svoju imovinu - poručio je Milićević.

- Ne može nikada podržano u ovoj zemlji bilo kakvo donošenje odluka preglasavanjem jednog naroda u ovom slučaju srpskog naroda. Takva odluka nikada ne može proći u bilo kojoj parlamentarnoj proceduri - istakao je Borenović.

Bećirović i Komšić računali su i na to da Željka Cvijanović u ovoj situaciji nema mogućnost ulaganja veta, kako bi se o svemu izjasnila Narodna skupština Republike Srpske. Veto jeste pravo članova predsjedništva, ali je tačno precizirano kada se koristi mehanizam entitetske zaštite u Predsjedništvu.

- Nije moguće uložiti veto na pitanja koja nisu u nadležnosti Predsjedništva BiH, ali one stvari koje su nadležnopsti Predsjedništva moraju da se tiču spoljne politike, da bi bilo koji od članova Predsjedništva uložio veto - naglasio je Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda PS BIH.

I bošnjački poliitičari, poput Elmedina Konakovića, svjesni su da je preglasavanje srpskog člana Predsjedništva Pirova pobjeda, jer Prijedlog zakona o državnoj imovini neće uću u parlamentarnu proceduru u Predstavnički dom, a pogotovo ne u Dom naroda.