latinica  ћирилица
23/10/2024 |  14:04 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Radovanu Ivanoviću Plaketa Banskog dvora za najboljeg studenta muzičke umjetnosti ( VIDEO)

Harmoniku svira od pete godine, već sa 11 godina bio je prvi put laureat međunarodnog takmičenja i shvatio da će ovaj instrument biti njegov životni poziv. Radovan Ivanović gradi svoj harmonikaški put i do sada ima više od 40 laureata, te tri vicešampionske titule na najprestižnijim svjetskim takmičenjima, a kruna svih njegovih uspjeha je titula pobjednika Masters kategorije na 75. Svjetskom kupu harmonike, održanom u Švajcarskoj 2022. godine.
Radovan Ivanović (Foto: facebook.com/banskidvor.kulturnicentar) -
Radovan Ivanović (Foto: facebook.com/banskidvor.kulturnicentar)

- Pored svega toga, moram da kažem, da mi je večeras posebno drago, jer pored svih tih nagrada, organizovati ovako jedan malo drugačiji koncert, pred svojom publikom nosi dozu velike odgovornosti, ali i zadovoljstva, tako da večeras mogu da kažem sa posebnim zadovoljstvom da ću svirati - ističe Ivanović.

Upravo ovaj koncert "Umjetnost i tradicija" donio mu je još jedno priznanje a to je Plaketa Banskog dvora za najboljeg studenta studijskog programa muzičke umjetnosti Akademije umjetnosti univerziteta u Banjaluci.

Publika nije štedjela dlanove jer je Radovan na maestralan način objedinio je klasičnu, filmsku i tradicionalnu muziku, pokazujući svu ljepotu i raskoš različitih muzičkih žanrova. Tome su doprinijeli i brojni gosti, poput solista Aleksandra Dulića i Milice Stijepić Ivić, gudačkog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske, kamernog hora "Kerubini" i drugih.

- Moram da kažem da su svi moju ideju prihvatili sa zadovoljstvom, dugujem zahvalnost Banskom dvoru na plaketi i mogućnosti da održim ovaj koncert ovdje, a onda i svim mojim kolegama, koji će večeras nastupiti s nama. Svi imamo isti cilj, da pokažemo našem gradu i našim Banjalučanima da možemo da odsviramo i prezetujemo nešto malo drugačije - navodi Ivanović.

Radovan je diplomirao na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i upisao master studije u Srbiji. Već razmišlja o aktivnijem angažmanu u pedagoškom radu i prenošenju znanja na mlađe generacije. Na osnovu vlastitog iskustva za njih ima korisan savjet.

- Pa sigurno je da u životu treba biti istrajan u onome što radimo. Pored svih rezultata, koje sam ostvario, mislim da je najveći uspjeh i želja svakog instrumentaliste da nastupi sa jednim ovakvim orkestrom, horom, tako da zahvaljujući svima njima, naravno RTRS-u, koji će sve to večeras medisjki da isprati i snimi. Moji snovi se zaista ostvaruju - zaključio je Ivanović.

Dirigent Dušan Urošević kaže da je sam Radovan raspisao aranžmane za gudački orkestar, što je veliki korak za jednog mladog čoveka.

- Ti aranžmani su prilagođeni profesionalnom gudačkom orkestru. Tako da, iako imamo i klasičnu i filmsku i tradicionalnu muziku, sve ćete šlušati u nekom umetničkom maniru - rekao je Urošević.

Cijeli koncert, koji je snimio RTRS gledaoci će uskoro moći da gledaju u našem programu.