latinica  ћирилица
23/10/2024 |  19:48 ⇒ 19:48 | Autor: SRNA

Nešić: Nema novih imenovanja dok ne bude riješeno pitanje direktora SIPA

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić istakao je da neće biti novih imenovanja dok ne bude riješeno pitanje direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, te da je Slobodan Radinković izbor Republike Srpske.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

- Zakon je jasan i ostavlja diskreciono pravo ministru da predložu jednog od kandidata s liste bez obzira na rangiranost. Јa sam to pravo iskoristio - rekao je Nešić.

Nešić je naveo da ne vidi razlog da se bilo ko miješa u kadrovska rješenja, jer se ni srpska strana ne miješa kada "trojka" predlaže, te dodao da su sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara skinute mnoge tačke u vzi sa imenovanjima.

Komentarišući navode Moldavije da je pod istragom više od 100 mladih koji su prošli obuku u Rusiji, Srbiji i BiH, Nešić je upitao ko u to još vjeruje sem Zukana Heleza?

Prema njegovim riječima, Ministarstvo bezbjednosti nema informacije o postojanju bilo kakvih kampova i neće tolerisati postojanje istih.

Nešić je naglasio da BiH neće postati članica nijedne organizacije dok se ne postigne unutrašnji konsenzus, dodajući da takav konsenzus postoji jedino o EU.

Pozdravio je današnju akciju MUP-a Republike Srpske, navodeći da mu nije drago što postoje kriminalne radnje u bitnim institucijama kao što je Fond zdravstvenog osiguranja.

- Svi koji su prekrišili zakon, bez obzira kako se zovu i prezivaju i na kojoj poziciji se nalaze treba da odgovaraju. Raduje me da Sipa i MUP Republike Srpske sarađuju i šalje se jasna slika - rekao je Nešić za N1.

On je naglasio i da ne vidi ništa sporno u tome što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na Samitu BRIKS-a u Kazanju.

- Zašto mi ne bi imali prijatelje u Kini, Indiji, Brazilu, Rusiji. Na samitu su i Iran, Azerbejdžan, Emirati, Saudijska Arabija. Hoće mi neko reći da su to neprijatelji Bošnjaka? - upitao je Nešić.

Kada je riječ o situaciji u Graničnoj policiji, Nešić je rekao da je dobro, ali da muku muče s brojem s zaposlenih jer veći broj policijskih službenika odlazi u penziju, a tom brzinom nije moguće obučiti nove ljude.