latinica  ћирилица

PROGRAMSKI SAVЈET

Narodna skupština Republike Srpske je na prijedlog Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske, izabrala Programski savjet ove medijske kuće.

Zakonom o Radio-televiziji Republike Srpske Savjet je uveden kao stručno-savjetodavno tijelo Upravnog odbora i oblik demokratskog uticaja javnosti na programsku i uređivačku politiku ovog javnog medija.

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske broj: 02/1-021-796/21 od 07. oktobra 2021. godine, a Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske broj: 02/1-021-199/22 od 22. februra 2022. godine izabran je Programski savjet RTRS-a iz reda mladih, na mandatni period od 4 godine. Odluka o izboru Programskog savjeta objavljena u Službenom glasniku RS broj 94/21 od 20.10.2021. godine i Odluka o izboru člana Programskog savjeta iz reda mladih objavljena je u Službenom glasniku RS broj: 19/22 od 04.03.2022. godine.

U programski savjet Radio-televizije Republike Srpske, na period od četiri godine, izabrani su:

 1. ALEKSANDAR LjUBOЈA, predstavnik Udruženja poslodavaca,
 2. PROTOĐAKON RADOЈICA ŽARGAN, predstavnik vjerskih zajednica,
 3. RADONjIĆ DRAGIŠA, predstavnik Udruženja civilnog društva,
 4. HILDA HREKES, predstavnica nacionalnih manjina,
 5. KATARINA TOMIĆ, predstavnica mladih,
 6. DEЈAN (ŽARKO) DOŠLIĆ, predstavnik Univerziteta,
 7. ŽELjKO DERAЈIĆ, predstavnik Udruženja novinara,
 8. BRANKICA PETRIĆ, predstavnica ostalih ,
 9. BRANKO ZELENOVIĆ, predstavnik sindikata,
 10. SANjA ADŽIĆ, predstavnica Udruženja žena,
 11. GORAN MITROVIĆ, predstavnik penzionera

Aleksandar Ljuboja – predstavnik Udruženja poslodavaca, predsjednik Programskog savjeta ЈP RTRS
Rođen 21. septembra, 1968. Glamoč, Bosna i Hercegovina
Bračno stanje: oženjen, dvoje djece.
Radno iskustvo: Mart 1997 - August 1998, Alternativna TV, Banja Luka, RS
Producent – Aktivno radio kao producent na dva TV programa
August 1998. – Maj 2003. Kristal Banka a.d., Banja Luka, RS
Referenta za dugoročne kredite u službi dugoročnih kredita.
Do decembra 2013 – Direktor poslovnog centra za javni i finanasijski sektor Unicredit Bank a.d. Banja Luka
Јanuar 2014. - Sekretar Područne privredne komore Banja Luka
Obrazovanje: Septembar 1983-1988 Srednja Elektro škola, Banja Luka
Diploma tehničara za telekominikacije i instalacije-diploma
Septembar 1990. - Septembar 1996., Ekonomski fakultet Univerziteta u Banja Luci - diplomirani ekonomista
Oktobar 2001. – 2004. postdiplomske studije na London Metropolitan University

Protođakon Radojica Žagran - predstavnik vjerskih zajednica, zamjenik predsjednika Programskog savjeta ЈP RTRS
Rođen je 25. jula 1981. godine u s. Verići, opština Banja Luka. Završio je Osnovnu školu ”Sv. Kirila i Metodija” u Piskavici sa odličnim uspjehom. Poslije završene Osnovne škole 1996. godine, blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa banjalučkog G. Јefrema upisuje Srpsku pravoslavnu bogosloviju ”Sv. Kirila i Metodija” u Prizrenu. Provodi tri godine u pomenutoj školi gdje usled bombardovanja Srbije 1999. g. od strane NATO snaga, Sveti arhijerejski sinod raspušta školu u Prizrenu i đake šalje po drugim Bogoslovijama koje su mogle da rade uprkos ratnim zbivanjima na teritoriji Kosova i Metohije. Radojica odlazi u Sremske Karlovce sa svojim razredom gdje uspješno sa odličnim uspjehom završava svoje srednjoškolsko bogoslovsko obrazovanje 2001. godine.
Poslije završene Bogoslovije ide na odsluženje vojnog roka u Vojsci Republike Srpske u trajanju od 8 mjeseci.
2002. godine svoj životni put nastavlja blagoslovom Episkopa banjalučkog G.Јefrema na dalje školovanje u Libertivil – Sjedinjene Američke Države. Pomenuti Bogoslovski fakultet završava sa odličnim uspjehom i vraća se u svoju Otadžbinu.
Svoju životnu saputnicu Milicu Malešević, kćerku počivšeg omarskog prote Vitomira Maleševića upoznaje 2000. godine. Sa Milicom stupa u bračnu zajednicu 2005. godine po blagoslovu Episkopa banjalučkog. U braku imaju troje djece: Vasilija, Mariju i Angelinu.
Njegovo Preosveštenstvo Episkop banjalučki G. Јefrem rukopolaže ga za đakona 10. septembra 2005. godine i postavlja kao đakona u Sabornom hramu Svete Trojice u Banja Luci.
Dvije godine radi kao službenik Eparhijskog upravnog odbora da bi 2007. godine bio postavljen za sekretara Episkopa banjalučkog gdje i danas službuje. 2014. godine je odlikovan činom protođakona od strane Episkopa G.Јefrema.

Radonjić Dragiša - predstavnik Udruženja civilnog društva
Rođen 19.11.1971. godine u Banja Luci. Po zanimanju dip.ekonomista - marketing i menadžment malih i srednjih preduzeća.
Posjeduje višegodišnje radno iskustvo u većem broju preduzeća u privatnom sektoru, kao radnik i rukovodilac. Trenutno zaposlen u privatnom privrednom društvu u sektoru prodaje.
Posjeduje iskustvo međunardnog poslovanja i saradnje sa inostranim privrednim društvima.
Oženjen, otac troje djece.

Hilda Hrekes - predstavnica nacionalnih manjina
Rođena 1992. godine u Alepu (Sirija). Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Siriji, a studije je nastavila na Odsjeku za farmaciju, Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.
Odrasla je u muzičkoj porodici koja njeguje tradicionalnu i duhovnu muziku. Nakon što je stekla dovoljno muzičkog iskustva, sa 15. godina izabrana je da vodi dječiji hor pri crkvi u Alepu, s kojim je radila sve do 2011. godine.
Godine 2013. odlučila se da, zajedno sa bratom, dođe u Banju Luku i da nastavi graditi svoj put. Postala je članica hora SPD Јedinstvo, a ubrzo nakon toga je pomagala za pjevnicom u Hramu Hrista Spasitelja.
Zatim, 2016. godine je dobila poziv da postane članica etno grupe Trag, sa kojima još uvijek radi i stvara. Željela je da nastavi da njeguje ljubav prema vizantijskoj duhovnoj muzici koju je odgajala od malena u Siriji, stoga 2017. u Novom Sadu upisuje školu za crkveno - vizantijsko pojanje Sveti Јovan Damaskin.
Nakon toga, 2018. godine osniva grupu Dar, koja izvodi prvenstveno duhovnu muziku, ali i tradicionalnu i starogradsku muziku. Grupi Dar se pridružila omladina srednjoškolaca, 2021. godine, koji najčešće pjevaju na Bogosluženjima u Hramu. Učestovala je u raznim aktivnostima koje organizuje Kolo srpskih sestara, zatim je pomagala u snimanju studentskih dokumentarnih filmova i spotova, te je prevodila knjige sa srpskog na arapski jezik.
U slobodno vrijeme voli da crta, da radi ručne radove i da se bavi kaligrafijom arapskog jezika. Trudi se da približi kulturu i tradiciju svoje zemlje kroz razne aktivnosti kojima se bavi.

Katarina Tomić – predstavnica mladih
Rođena 19.06.1988. godine u Bosanskom Petrovcu, gdje je završila osnovnu školu, a potom i srednju ekonomsku školu.
U Banja Luci je završila Visoku školu unutrašnjh poslova i stekla zvanje diplomiranog pravnika unutrašnjih poslova.
Posjeduje višegodišnje radno iskustvo u privatnom i javnom sektoru.
Tečno govori engleski i švedski jezik.
Majka je jednog djeteta.

Dejan (Žarko) Došlić – predstavnik Univerziteta
Rođen je 13.7.1990. godine u Doboju. Osnovnu školu je završio u Stanarama, a gimnaziju u Doboju. Nakon završene srednje škole upisao se na studije istorije, na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci. Osnovne studije istorije završio 2014. godine, kada je odbranio završni rad pod naslovom Vizantija i Prvi krstaški rat. Studiranje je nastavio na istom fakultetu, gdje trenutno piše master tezu na temu Vladarska ideologija Kotromanića.
Trenutno radi kao saradnik u nastavi na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci, Studijski program istorije, na predmetima Srpska i južnoslovenska istorija ranog srednjeg vijeka i Srpska i južnoslovenska istorija poznog srednjeg vijeka, kao i na izbornim predmetima Privatni život u srpskim srednjovjekovnim zemljama, Državna uprava u srpskom zemljama srednjeg vijeka i Istorija Srpske pravoslavne crkve.
Glavni i odgovorni urednik izdanja u Zadužbina „Miroslav Humski“ Trebinje. Održao nekoliko javnih predavanja u zemlji i inostranstvu.
Učešća na seminarima/konferencijama:
- 2012. godine: Kultura sjećanja i pamćenja, seminar u organizaciji USI „Dr Milan Vasić“, Banja Luka;
- 2013. godina: ISHA Autumn Seminar, Zagreb, Hrvatska;
- 2014. godina: TEMPUS Project, Škola arheologije, Prijedor, Republika Srpska / Bosna i Hercegovina;
- 2015. godina: Projekat Plemenito, rad na digitalizovanju srednjovjekovne srpska kulturne baštine na prodručju Bosne i Hercegovine;
- 2017. godina: ARK Work, School of Arccheology in Athens, Atina, Grčka;
- 2016., 2017., 2019., 2021. godina: Škola paleografije, Rogatica – Glamoč – Trebinje;
- 2022. godina: Izložba u koatorstvu sa mr Јanko Vračar: Orao, lav, krin. Heraldika u srednjovjekovnim srpskim zemljama, Kopar, Slovenija;
Stručni/naučni radovi:
- Kralj Konstantin Bodin u djelu Rejmonda Tuluškog, Glasnik arhivskih radnika Republike Srpske, godina VII, broj 7 (Banja Luka 2015), 23 - 31.
- Svetosavska prosvjeta i obrazovanje, Krajina, godina XV, broj 57 (Banja Luka 2016), 154 - 160.
Specijalne nagrade i priznanja:
- Student generacije na Studijskom programu istorije, 2015. godine
- Zlatna značaka Univerziteta za vannastavne aktivnosti, 2015. godine
Strani jezici: Engleski, ruski, njemački i francuski;

Željko Derajić - predstavnik Udruženja novinara
Rođen u Banjaluci 26.11.1981. godine, Osnovnu školu završio u Branešcima kod Čelinca, a srednju školu u Čelincu. Filozofski fakultet, Univerziteta u Banjoj Luci (danas Fakultet političkih nauka) smjer Žurnalistika završio 26.12. 2006. godine sa ocjenom 10 (deset) i stekao zvanje diplomirani novinar. Redovne studije završio u roku.
Za vrijeme studija radio kao honorarni saradnik lista “Glas Srpske” iz Banjaluke u periodu septembar 2005. do juna 2006.godine, da bi mjesec dana prije završetka studija u decembru 2006. godine zasnovao radni odnos u kompaniji “Nezavisne novine” u kojoj je radio do 1.1.2011. godine.
Od maja 2011. do februara 2012. godine radi u dnevnim novinama “Fokus”. Trenutno je zaposlen na radnom mjestu saradnika za inforisanje UKC Republike Srpske.

Brankica Petrić – predstavnica ostalih
Rođena sam u Banjaluci gdje sam završila osnovnu, srednju školu kao i Ekonomski fakultet Univerziteta u B. Luci, te stekla zvanje diplomiranog ekonomiste.
Od 1977. godine bila sam zaposlena u bankarskom sektoru: Јugobanka a.d.da bi promjenama vlasničke strukture nastavila rad u Kristal banci a.d. i do kraja radnog vijeka (2013.g.) u Hypo Alpe Adria Bank a.d. Banja Luka.
Zadnjih dvadeset godina obavljala sam odgovorne poslove u odjeljenju kreditiranja privrede, kroz odobravanje i praćenje investicionih projekata državnog i privatnog sektora.
Želja mi je da svojim bogatim iskustvom u bankarskom sektoru i ugledu koji uživam u gradu Banjaluka, dam svoj doprinos za kreiranje programske politike RTRS-a, godišnjih planova, programa i izvještavanja o realizaciji istih.

Branko Zelenović – predstavnik sindikata
Rođen 24.08.1975 godine u Tuzli. Oženjen ,otac dvoje djece, nastanjen u Bijeljini.
Po zanimanju diplomirani inženjer saobraćaja, zaposlen u Savezu Sindikata RS gdje obavljam funkciju predsjednika Sindikata lokalne samouprave,uprave i javnih službi RS.

Sanja Adžić - predstavnica Udruženja žena

Rođena 29.08.1990. godine u Gradišci. Srednju školu, Gimnaziju u Gradišci završila 2009. godine. Pravni fakultet u Novom Sadu završila 2014. godine i stekla zvanje diplomirani pravnik. Zvanje master pravnik iz oblasti pravnih nauka stekla 2016. godine, takođe na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.
Posjeduje iskustvo u radu u oblasti oblasti krivičnog prava, u oblasti javnih nabavki kao i radu na projektnim aktivnostima za pristup fondovima Evropske Unije.

Goran Mitrović – predstavnik penzionera
Oženjen, otac dvoje djece.

 Programski savjet

Član 68.

Radi potpunijeg zastupanja i zaštite interesa javnosti u programima RTRS-a i unapređenja ukupnih radijskih i televizijskih programa RTRS-a, Upravni odbor osniva Programski savjet RTRS-a.


Član 69.

Programski savjet RTRS-a je stalni savjetodavni organ Upravnog odbora, sa isključivo savjetodavnom funkcijom. Programski savjet ima 11 (jedanaest) članova koje bira Narodna skupština RS, na osnovu javnog konkursa, sa liste koju predlaže Upravni odbor na osnovu kriterijuma koji važe za izbor članova Upravnog odbora.


  Programski savjet je stalni savjetodavni organ Upravnog odbora i ima sljedeću strukturu:

 1. a) predstavnik mladih,
 2. b) predstavnik penzionera,
 3. v) predstavnik Udruženja poslodavaca,
 4. g) predstavnik Sindikata,
 5. d) predstavnik nacionalnih manjina,
 6. đ) predstavnik vjerskih zajednica,
 7. ž) predstavnik Univerziteta,
 8. z) predstavnik Udruženja civilnog društva,
 9. i) predstavnik Udruženja novinara i
 10. j) predstavnik Udruženja žena,
 11. k) ostali.

 Mandat članova Programskog savjeta traje četiri godine.

 Osim strukovne, Programski savjet će odražavati i teritorijalnu strukturu RS.

 Rad Programskog savjeta uređuje se Poslovnikom o radu.